— 5 min read

Hur hinner du läsa så mycket?

Read 801 times

David de Léon verkar ha läst väldigt många böcker. Väldigt, väldigt många. Vår Director ger här lite tips till hur man får igång sin läsning, hittar genvägar till att få koll på än fler böcker än man faktiskt hinner läsa och hur man kan bejaka sin inre nörd med listor.

David de Léon är en av kursledarna på Academy – boka en kursplats här!

Du har kanske märkt att jag gillar böcker och att jag gärna ger boktips. Jag fick frågan i slutet av en master class i Stockholm jag höll, hur jag hinner läsa så mycket. Jag tänkte att jag kunde ge några tips för den som är intresserad.

ÄR DET ENS SANT ATT JAG LÄSER MYCKET?

Njae, kanske inte. Jag läser i genomsnitt en bok i veckan. Förra året gick den siffran dessutom ner på grund av alla utmärkta fantasy- och science fiction-serier som släpptes det året. Vad som är sant är att jag pratar mycket om böcker.

ÄR DET ENS BRA ATT LÄSA MÅNGA BÖCKER?

Kanske. Jag älskar personligen att läsa, men det är bara ett sätt att insupa information och kunskap på. Det är förmodligen inte heller det mest effektiva sättet. Det verkar finnas en föreställning om att det är fint att läsa och att det är något som alla borde göra. Jag håller inte med. Jag tycker att det finns många alternativ till läsning.

VAD KAN MAN GÖRA ISTÄLLET FÖR ATT LÄSA?

De flesta böcker är inte värda den tid det tar att läsa dem. Om du är nyfiken på en bok kan du ofta hitta en föreläsning av författaren som sannolikt tar upp det viktiga de har att förmedla, eller en sammanfattning av boken, eller så letar du upp en kollega som kan berätta om boken. Istället för att läsa kan du gå en kurs, eller så testar du att bygga något, eller provar på någon ny metod, eller varför inte be om lite feedback eller coaching. Om du inte gillar att läsa kan du ju testa att lyssna på boken istället, eller på en podd i ämnet.

Okej, men om man vill läsa mer. Hur gör man då?

LÄS DET DU ÄR SUGEN PÅ, INTE DET DU BORDE

Jag läser för att jag är nyfiken. Ju mer jag läser, desto fler saker blir jag nyfiken på. Välj något som du är sugen på att läsa, och läs av ren lust. Då blir det av. Det blir roligt. Det hjälper dig att komma igång. Om du låter dig drivas av lust så är det också troligare att du sedan funderar på det du läser och hur du kan tillämpa det i livet och på jobbet.

Att bara läsa en bok i taget blir lätt tråkigt. Jag gillar att ha flera på gång samtidigt, som jag kan växla mellan. Det funkar bäst när böckerna är av rätt olika slag. Att läsa parallella böcker bidrar till läslusten, och ibland får jag nya insikter och idéer genom att upptäcka kopplingar mellan böckerna.

LÄS BARA BRA BÖCKER

En självklarhet. Men, hur hittar man de bra böckerna? Jag har några strategier: jag har en handfull personer som jag vet kan ge mig bra tips, dem frågar jag. Jag har en recensent som jag följer och som delar mina intressen. Hitta en sådan. Ibland undersöker jag vilka böcker som används som kurslitteratur på universitetet. Det är en väg. Varje bok är dessutom en länk till andra böcker som den refererar till eller rekommenderar.

När jag hittat någon ny bok som intresserar mig så kikar jag ibland på recensionerna på Amazon. Jag brukar läsa de recensioner som gett boken en trea eller fyra i betyg, och de som gett endast en stjärna. De som gett treor och fyror brukar nyansera sina recensioner, mer än femmorna. De som bara ger en stjärna är ibland sura, eller ideologiskt drivna, men ibland så kan de faktiska varna en för skräp.
Eftersom jag läser mycket på min Kindle så är det lätt att ladda hem provkapitel gratis från Amazon. Det är många tillsynes intressanta böcker som jag har provat, men sedan låtit bli att läsa. En positiv bieffekt av detta är att jag får koll på en massa böcker.

GÖR EN LISTA MED DE BÖCKER SOM DU VILL LÄSA

Jag skriver ner alla tips och uppslag som jag får, eller lägger in de i olika listor som jag har på Amazon. Jag sparar även på tips på böcker som jag inte behöver just nu, men som jag anar skulle kunna bli relevanta längre fram. Om du har en lista med böcker som du vill läsa är du aldrig osäker på vad du ska läsa.

ÖPPNA DIN PLÅNBOK

Min filosofi är att böcker är skitbilligt. Om jag läser en bok och bara lär mig en sak som jag har glädje av resten av livet, då var det värt pengarna. Hundra eller två hundra kronor för kunskap som du har resten av livet – eller som du har tillgång till resten av livet. Billigt. Så snåla inte. Att ha många olästa böcker hemma betyder också att du lättare kan hitta något att läsa som passar dig just nu. För ett antal år sedan gav jag mig själv lov att köpa vilka böcker jag vill och hur mycket böcker jag vill.

BRÄNN DÅLIGA BÖCKER

Följande är jag själv lite dålig på, men, om en bok är tråkig eller tjatig så lägg undan den, eller hoppa fram till en bit i boken som intresserar dig mer.

Min uppfattning är att många fackböcker är saftigast i mitten, men att de inte sällan omges av ett ganska tort skal. Det första kapitlet pladdrar typisk på om vad som ska hända i resten av boken. Följande kapitel ger lite bakgrund som du förmodligen redan känner till. Sedan kommer tre, fyra eller fem bra och användbara kapitel som är värda att läsa. De sista två antar ett större perspektiv på ämnet. Det kan vara intressant, men är sällan nödvändigt. Jag generaliserar. Men bara en aning.
Om man lägger ner en bok som verkar dålig så finns risken att man slutar läsa en bok som blir bra senare. Japp, det är en risk. Så skippa fram i boken och undersök om så är fallet. Jag har en personlig, och godtycklig, regel att jag måste läsa minst 43 sidor i en bok innan jag får ge upp.

LÄS LITE, MEN REGELBUNDET

Om du läser en halvtimma om dagen kommer du ha plöjt igenom rätt många böcker på ett år. Jag pendlar 40 minuter om dagen och det är då jag hinner med den mesta av min läsning.

Hemma hos mig uppstår också ganska mycket väntetid, dvs middagen är klar och jag väntar på att barnen ska komma ut ur sina rum, eller så sitter jag i hallen med ytterkläderna på och väntar på att någon familjemedlem ska bli klar. Dessa är alla lästillfällen. Jag har oftast min e-boksläsare nära till hands, och jag brukar låta böcker ligga lite varstans i lägenheten.

Samma sak när jag står i en lång kö, till exempel på olika flygplatser. Det är ett perfekt tillfälle att läsa. Det finns massor av dolda tillfällen som du kanske inte har tänkt på som lässtunder. Se till att alltid ha en bok med dig.

Förmodligen läser du redan en hel del redan nu, fast på nätet eller i tidningen. Hur mycket ger det dig tycker du? Hur många artiklar behöver du läsa om Trump? En del av lästiden online kan du överväga att lägga på andra sorters läsning.

LÄS AKTIVT

Det finns saker som jag gör som bidrar till att min läsning blir lite roligare. Under tiden som jag läser stryker jag under i boken. Processen gör att jag läser mer aktivt. Själva akten att stryka under något gör att jag stannar upp och funderar lite kort om texten. Det gör också att det är lättare att hitta tillbaka i boken många år senare för att hitta saker. När jag gav en kurs i december förberedde jag mig delvis genom att enbart läsa understrykningar i en bok som jag läste för 20 år sedan. Tack, unga David, för att du strök under åt mig!

LÄS SOM EN NÖRD

När jag har läst ut en bok skriver jag upp den i min lista. Det har jag gjort sedan jag var 15 år gammal. Att skriva upp en bok i listan känns fortfarande som en lite win. I slutet av året tittar jag igenom listan och påminner mig om vad jag har läst.

David de Léon är en av kursledarna på Academy – boka en kursplats här!