I väntans tider...

Marcus Brisenfeldt

För några år sedan läste jag David Lagercrantz bok Ett svenskt geni: berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade som handlar om den svenska uppfinnaren Håkan Lans liv.

Boken, som beskriver en ganska udda men också en väldigt produktiv person, var spännande samtidigt som den var tragisk. Spännande var den för att den beskriver en person som verkar kunna ösa upp smarta idéer ur en aldrig sinande källa och tragisk därför att den samtidigt beskriver hur vissa stora företag hellre försöker kväva ett geni med rättsprocesser kring patent än att betala lite pengar för att hjälpa till att föda nya idéer. Har ni inte läst den än, tycker jag att ni ska göra det.

En annan person som också hittar på spännande idéer, men som det verkar gå lite bättre för, är fysikern och matematikern Stephen Wolfram (bland annat känd för att ligga bakom programmet Mathematica, som tydligen, enligt matematiskt begåvade personer, ska vara ganska speciellt). På hans blogg kan man nu läsa följande:

"Some might say that Mathematica and A New Kind of Science are ambitious projects. But in recent years I’ve been hard at work on a still more ambitious project—called Wolfram|Alpha. And I’m excited to say that in just two months it’s going to be going live."

Vad är då Wolfram|Alpha?

Kortfattat kan man säga att det kommer vara en sökmotor där du, efter att du ställt en fråga, inte bara, som Google hade presenterat det, får "about 135,000,000" sidor där du kan leta efter svaret utan istället faktiskt får svaret på din fråga.

Ur ett designperspektiv är det intressant att notera att Stephen istället för att ha en knapp med ett förstoringsglas på eller en Sök-knapp, istället har en knapp med ett likamed tecken (se bilden), alltså Fråga = Svar.

WolframAlpha_inuseful

Får Stephen sin tjänst att fungera kommer det nog att spara en hel del tid för väldigt många. Sökmotorn kommer att finnas på adressen http://www.wolframalpha.com/. Men tyvärr verkar det som att vi får vänta till i maj innan vi kan testa den.

Tills dess får vi nöja oss med att söka kunskap bland våra 135,000,000 sökträffar (eller lära oss mer om hur man preciserar sina söksträngar)!

/Marcus Brisenfeldt

Lämna en kommentar