iBot och designdriven utveckling av robotar

Olof Liliengren

Apple lanserade för en tid sedan sin senaste revolutionerande produkt, iPad. En svart multituochplatta som ska vara bra att se film, surfa på och läsa böcker på. Massa multitouchfunktioner och annat spännande, men trots allt detta så blev jag inte så himla inspirerad. Något jag hade tyckt vart mycket roligare var ifall Steve Jobs hade presenterat Apples första robot.

iBot skulle denna individ heta. Men hur skulle en robot från Apple se ut och ha för funktion i människors liv? "Den ska vara vit, varm, med päls, och den ska kunna sitta i din ryggsäck", var några kommentarer min sambo svarade på min fråga. iBot ska vara din kompis och den känner dig väldigt väl och gör allt för att du ska må bra. Detta kan den då den har förmågan att läsa dina tankar, genom att läsa dina ansiktsuttryck och höra på din röst vilket humör du är på. iBot strävar alltid efter att du ska må bra.

Nu har ju inte Apple släppt någon robot, men vad har hänt på riktigt då? Här följer ännu en kort rapport från Siggraph: I utvecklingen av robotar har man nu kommit så pass långt att man kommit förbi de mer praktiska problemen, som syn, kommunikation så man fokuserar mer på själva syftet med roboten. Utvecklingen av dessa blir då mer designdriven snarare än teknologiskt driven. Till vem den är tänkt att att fungera med, vilka specifika uppgifter den ska utföra, och hur den är utformad för att bäst kunna göra detta (även fast det såklart finns en hel del teknologiska utmaningar kvar att lösa).

De robotpresentationer jag såg på konferensen visade fem specifika modeller som sinsemellan var väldigt olika.

Schema

Vad: En underhållningsrobot som kan interagera med flera människor samtidigt.

Hur: Genom sin syn kan den via ansiktigenkänning/röreseigenkänning se vem som talar. Den kan både ta emot information och ställa frågor tillbaka. Den fysiska utformningen är gjord att den ska vara optimalt anpassade för att interagera med människor som sitter. Den är därför 120 cm lång.

Varför: Är tänkt att vara deltagare i ett charadliknande spel tillsammans med pensionärer

Kommentar: Blev inte bara otroligt imponerad av demofilmen med roboten in action utan blev också imponerad av deras i övrigt väldigt professionella presentation.

Petimo

Vad: Små äggformade handhållna robotar men samma estetik som kitty designade för att vara ett stöd till barn. Hängde ärlig talat inte med på exakt vad de menade med det. Men man skulle kunna ”adda friends” och få kontakt med andra barn som också var ägare av en Petimo.

Hur: Formen på roboten var tänkt att vara tilltalande för barn. Funktioner som GPS och friend-adding. Finns i massa former och färger.

Varför: skulle låta barn kunna få tillgång till social funktioner som finns på internet, utan att behöva använda Internet pga de faror som kan vara kopplade till det, enligt skaparna.

Kommentar: Kändes lite mer som en social applikation mer än en robot.

Himwari Blomrobot

Vad: En blomrobot modellerad efter Sjöanemoners och vajande gräs naturliga mjuka rörelser

Hur: En robot behöver såklart inte vara modellerad för att likna en människa har jag förstått nu. Den här är utformad att se ut som en solros. Den reagerar genom att den med hjälp av sensorer känner av om man rör handen framför den. Den rör sig och ändrar färg på ett mjukt, böljande vis.

Varför: Upplyftande med denna presentation var att man inte behöver försöka efterlikna mänskliga funktioner när man tar fram en robot. Den verkade främst ha ett estetiskt syfte snarare än ett praktiskt.

Shimon

Vad: En musikrobot du kan spela tillsammans med.

Hur: Genom avancerade algoritmer kan roboten identifiera sammanhanget i rytmer och toner. Den kan i och med att man lärt den harmonier och rytmik inte bara spela tillsammans med människan, utan även skapa variationer av innehållet. Det genom att applicera Ceulluar Automata algoritmer.

Varför: Den kan ackompanjera människor. Den är inte tänkt att ersätta professionella musiker utan mer vara ett inspirerande sällskap. Den klarade av att följa stort antal harmonier och skalor. Skaparna tänkte i förlängningen att man kan få nya former av musik genom dessa robotar. Jag förstod på presentationen att den inte var lika duktigt på att ta musikaliskt initiativ utan kunde först och främst göra variationer på det den hörde / spelade med i.

Fotbollsrobotar En snabb demonstration av robotar som hade avancerad ben. Detta var mer en uppvisning och inte en förklaring på framtagningen. De bjöd in till en mer avancerad demonstration som jag tyvärr inte hann gå till.

Något som kändes lite tråkigt var att en presentation just om User Centered Desig-driven framtagning av robotar skulle hållas under lördagen. Men den vara japanses-only, dvs ingen översättning till engelska.

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • frebro

    Imponerande grejer! Gillade jazzroboten.