iMac Touch gav mig musiken tillbaka

Johan Berndtsson

Jag gillar musik. Jag gillar teknik. Jag gillar smarta lösningar. Smarta lösningar som faktiskt funkar i praktiken.

För ungefär 5 år sedan tog jag steget och digitaliserade min skivsamling som då bestod av drygt 1000 CD-skivor. Allt trycktes in i datorn, skivorna packades ner i lådor, och datorn åkte in i vardagsrummet.

Det såg bra ut, men eftersom det nu tog över 3 minuter att starta ”stereon”, så blev effekten att jag lyssnade allt mindre på musik. När jag väl tog mig för att starta datorn visade det sig att själva bläddrandet, och sökandet i skivkatalogen inte var särskilt smidig. Eftersom jag använde ett helt vanligt PC-program för att hålla ordning på musiken så krävdes det naturligtvis både mus och tangentbord för att bläddra bland skivorna.

Jag saknade den direkta, omedelbara känslan, av att bläddra bland skivorna med mina händer. Plocka ut en skiva, sätta in, och trycka på Play.

Nästa steg blev därför att experimentera med en lånad pekskärm. Det verkade lovande till en början, men eftersom mina programmeringskunskaper för längesedan förtvinat, blev inte heller detta särskilt bra.

För att en pekskärm skall funka bra krävs naturligtvis att användargränssnitten optimeras för just pekskärmsanvändning. Knappar och andra gränssnittselement måste vara stora, och helst skall jag kunna mata in text direkt på skärmen, utan att behöva plocka fram mus och tangentbord.

Med åren blev det tystare och tystare i vardagsrummet. Musiken förpassades till bilresor, där den snart konkurrerades ut av pratradio och ljudböcker.

Synd.

Enter iMac Touch.

Sedan jag skruvade upp min iMac Touch på vardagsrumsväggen har mitt musikintresse fullständigt exploderat, och huset fullkomligt vibrerar av toner.

Bara det att den alltid är på, är helt tyst när den inte används, och att jag bara genom att kasta en blick mot den plats i rummet där 24”-skärmen står för att se vilken låt som spelas är fantastiskt. Ingen mus och inget tangentbord som man måste ha en plan yta för sitta ner för att använda, och som man först måste leta efter, behövs heller.

Fantastiskt.

Tänk att ett effektivt användargränssnitt gör sådan otrolig skillnad. :-)

/Johan Berndtsson

PS. Nej. Som många av er säkert vet så finns det ingen iMac Touch. Ännu. Men om jag vore Sony eller Bang & Olufsen skulle jag vara stressad. Mycket stressad. DS.

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 • Andreas

  Förstår din poäng men i första steget kan du alternativt satsa på en HTPC med Media Center, koppla till tv:n och styra med fjärrkontroll. (Apple TV har blivit något av en flopp så det är inget att vänta på)

 • Andreas

  Tankar kring accessibility: om jag har en viss form av synskada - hur skall jag då kunna mata in de maskerade numreringarna i bilderna på ert spamtest?

 • Johan Berndtsson

  Angående tillgänglighet. Vår CAPTCHA, som så många andra brister och förtjänster på vår blogg, är en del av TypePads standardinställningar. Vi har tyvärr begränsat med tid att fixa med bloggen, och prioriterar skrivande framför kodande och konfigurerande... Tråkigt men sant.

 • Johan Berndtsson

  Hej Andreas. Jag har redan en HTPC (typ). En Mac Mini med Eye TV, iTunes och iPhoto. Min erfarenhet är att detta inte räcker. Att behöva sätta på TVn, byta kanal till "PC-in", leta fram tangentbord och mus, sätta mig ner för att kunna använda dem, börja klicka eller söka i iTunes standardgrännsnitt är helt enkelt inte tillräckligt "vardagsrumsinspirerande"... Och helt plötsligt känns det som att vardagsrummet förvandlades till ett kontor, och det var inte riktigt meningen. :-/

 • Carita Holmberg

  Vilken suverän idé! Jag skulle garanterat köpa en. Vid första anblicken ser mycket ut att vara så bra idag men när man ska koppla ihop grejor och få det att fungera så blir det för krångligt. Jag orkar inte, vill inte ägna timmar åt att fixa med teknik. Trots att jag faktiskt av min omgivning ses som prylnörd. Hoppas att någon smart produktutvecklare läser din idé (och tar hjälp av dig för gränssnittet förstås). Och att någon i hemelektronikbranschen börjar begripa att vi vill kunna ha nytta av grejorna också.

 • Daniel Mattsson

  Det finns iMac med touchscreen att köpa från Trolltouch.