"Inte alls svårt att få till en jämställd talarlista"

Sara Doltz

Det är inte svårt att få till en balanserad talarlista med lika många kvinnor och män. Det är bara en myt, menar Johan Berndtsson.
Läs om hur han hittar aktuella ämnen och gräver fram de hetaste talarna till konferensen From Business to Buttons.

Årets From Business to Buttons blir den femte konferensen. Genom åren har bland andra Don Norman, Catriona Campbell och Scott Berkun funnits på talarlistan. Vissa talare har stått på scen en gång medan några, som till exempel Kim Goodwin, har varit en återkommande talare på konferensen. Så även 2015.

Men hur gör man för att sätta ihop ett program som är unikt, och samtidigt intresserar och trollbinder 700 UX-are och service designer? Johan Berndtsson, en av inUse-grundarna och programmakare för konferensen ger sin syn på saken:

– From Business to Buttons handlar väldigt mycket om inspiration. Det är en endagskonferens – med ett enda spår, där alla deltagare får en gemensam upplevelse. Något de delar, och som de kan reflektera kring och prata om både i pauserna och förhoppningsvis lång tid efteråt. Helhetsupplevelsen handlar så klart mycket om talarna – att få till en bra mix mellan lite enklare frågeställningar och lite mer djuplodande. Ordningen på talarna är också viktig i detta avseende.

Beskriv processen att ta fram en ny talarlista.
– Jag har i flera år samlat en lista med drömtalare och intressanta ämnen som jag fyller på kontinuerligt. Inför uppstarten av ett nytt event skickar jag ut en öppen fråga till mina kollegor på inUse, för att höra vilka ämnen och vilka personer de tror skulle passa eventet. Jag pratar också särskilt med några av mina vänner som har bra koll, och ett bra kontaktnät. När det kommer in förslag på spännande ämnen som jag själv inte har bra koll på så är Google, YouTube och Vimeo så klart fantastiska tillgångar. Många konferenser lägger ju upp filmer, så det är ganska enkelt att bilda sig en uppfattning om vilka som kan prata engagerat och intressant om olika ämnen. Resultatet blir en ganska lång lista med tänkbara namn och ämnen som jag diskuterar med de av kollegorna som är mest involverade i konferensen.  

Vad är svårast?
– Hmm... svår fråga. En sak som är svår är att föreställa sig hur det faktiskt kommer att bli på själva konferensdagen. Teamet planerar, funderar och lägger ett pussel. Sedan händer allt på en enda dag. Det finns liksom inget beta-läge, inga testskott man kan köra; sådant som man är van vid när man designar digitala upplevelser. Här är det är skarpt läge direkt. Ett av mina starkaste minnen från förra året var när jag kom till Berns. Jag var inte med på morgonen, utan kom precis när det började. Foajén var fullpackad med entusiastiska och förväntansfulla människor. Ljudnivån var hög. Och när jag klev in på Kinateatern pumpade konferensens signaturmelodi genom högtalarna. Ljussättningen var perfekt. Jag kommer aldrig att glömma det. Och även om jag hade höga förväntningar så hade jag aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli precis så. 

– En sak som däremot INTE är svårt är att få till en balanserad talarlista med lika många män som kvinnor. Det där är en myt. Om man bara tänker på det i planeringen så är det hela mycket enkelt och det finns många konferenser som gör ett mycket bra jobb. Martin Thörnqvist och hans kollegor på The Conference är grymt bra på detta, men också Paulina Modlitba Söderlund med flera som gör ett bra jobb med Webbdagarna. Vår egen närmaste utmaning inför kommande år handlar om att hitta talare från andra världsdelar än Nordamerika. Idag är en av grundtankarna med konferensen att ta hit talare som vi, som i huvudsak bor och arbetar i Sverige, måste åka långt för att lyssna till. Så det är ingen slump att vi inte har några svenska talare, även om det så klart finns duktiga människor inom dessa områden också i Sverige. Andelen europeiska talare är också medvetet låg. Drömmen vore att få till en konferens med riktigt spännande talare från Asien, Afrika, Sydamerika och Australien.

Har du redan nu några tankar inför nästa års konferens?
– Ja. Absolut. Det var några på årets lista som inte kom med i år på grund av olika anledningar, en del av dem kan säkert vara intressanta och relevanta också nästa år... Inga avtal är skrivna, men några riktigt spännande talare vill gärna komma.

Vem är din personliga drömtalare att ha med?
– Någon gång under hösten börjar vi gå ut med talarlistan för From Business to Buttons 2016. Fråga mig igen då. ;)

Har du som läsare, kund eller partner förslag på potentiella talare. Vi tar gärna emot förslag för nästa års konferens. Mejla till Johan Berndtsson redan idag eller kommentera direkt nedan.

Lämna en kommentar