Integrerad videohjälp för nya bärbara macar

Johan Berndtsson

Nya saker blir sällan enklare att använda. Att nya prylar har fler funktioner och möjligheter än sina föregångare är snarare regel än undantag. Vår vana att hantera prylarna ökar också, men sällan i samma takt – tills någon lurar i oss att det är enkelt och intuitivt. ;)

När iPhone kom innehöll den en massa nya gestbaserade interaktioner som idag känns självklara, men om de inte visats kanske inte hade varit så lätt annars? Vem hade på eget initiativ kommit på att dubbelknacka på skärmen för att zooma? Vem hade kommit på att dubbelknacka på skärmen överhuvudtaget?

Tack vare en genialisk lansering av produkten spred sig dock interaktionerna som en löpeld, och alla som köpte en iPhone visste precis hur den fungerade innan de ens hållit i den. Det är inte imponerande – det är enastående!

Men hur följer man upp en sådan sak när man inte har ett event som följs minutiöst av världens alla design- och tekniknördar?

Macbook Air och Pro har utrustats med styrplattor med multi touch. Funktionerna och gesterna liknar de som finns på iPhone och iPod Touch. Man kan t.ex. vrida på objekt och man kan använda tre fingrar samtidigt för att trixa.

Så hur ska användaren lära sig allt detta? Vi supernördar lärde oss det genom svärmorsdrömmen Johns introduktionsvideo till Macbook Air som lades ut på webben efter Steves presentation. Men för de som inte tittade på den, eller helt enkelt hann glömma innan datorn levererades så har Apple smugit in med en ny finurlig lösning.

I systeminställningarna där man väljer att aktivera eller avaktivera de trixiga handgreppen har Apple lagt in små filmsnuttar som visar hur man gör. Klickar man på ett alternativ så demonstreras det direkt i en filmruta bredvid. Det som är lite roligt är att många av trixen kan man testa samtidigt som man tittar på demonstrationen av dem.

Bild_7

Hoppas att fler tar efter, för ju häftigare saker blir – desto mer snillrik måste man bli för att få det att kännas självklart för användaren (åtminstone vid andra användningen). Och det är inte alla som kan ställa till med samma mediaspektakel som Apple när de lanserar en ny produkt.

/Patrik Vikner

Lämna en kommentar