Intressant förändring av sökbeteende

Johan Berndtsson

Detta är förvisso en studie som är några månader gammal, men eftersom jag inte sett den förut tyckte jag ändå att det var intressant att skriva något om den.

Företaget ThinkEyetracking gjorde 2005 en eyetrackingstudie på hur vi läser av sidan med sökresultat på Google. I år gjorde de en liknande studie och jämförde resultaten - resultatet var mycket intressant.


Search behaviour
På denna heatmap ser man tydligt hur användarna fokuserar och klickar på de översta 3 resultaten i väldigt stor utsträckning. 

"Furthermore when asked afterwards what they would normally do when they couldn’t find their desired search result on the first page of Google, 87% respondents replied that they would modify the search terms or refine the search by category."

Studien pekade också på att banner blindness verkar ha spridit sig till Googles AdWords också:

"The sponsored link was actually not well attended to due to the fact that searchers are now familiar with advertiser placement within Google."

Uppdatering: Mer information om studien kan läsas på ThinkEyetrackings blogg.

/Jon Karlsson


Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Johan Toresson

  Intressant, kan jag anta att vi har samma beteende när vi söker på webbplatser generellt tror du?

 • Tommy

  En så stor förändring i användarbeteende på bara tre år... Nej, jag är skeptisk. Det här ser mer ut som en förändring i undersökningsmetodiken (även om ThinkEyetracking hävdar att de gjort på samma sätt), i urvalet av testpersoner, eller helt enkelt att slumpen spelat oss ett spratt.

 • Tommy

  En detalj som förstärker mitt intryck av att något gått fel i undersökningen är att på 2008 års Google-sida finns en bild, dom dessutom är av ett ansikte - men att denna inte dragit till sig någon särskild uppmärksamhet. Det stämmer inte med vad vi annars vet om hur människor beter sig när de tittar på en sida.

 • Jon

  Tommy: Intressant observation - jag hade faktiskt missat bilden helt :) Har uppdaterat inlägget med en länk till ThinkEyetrackings bloggpost om studien. I kommentarerna lyfts samma argument som du har och företaget har även svarat där.