Guide till Service Design

Pontus Wärnestål

Tjänstedesign – eller Service Design – är en samling metoder som går ut på att ta ett helhetsgrepp om en användares beröringspunkter och interaktioner med en organisations tjänster och varumärke.
För dig som är nyfiken på tjänstedesign finns det väldigt mycket material i form av böcker, artiklar, videoklipp och bloggposter att tillgå. Du kan även gå kurser, och en del högskolor och universitet har kurser på grund- och avancerad nivå i tjänstedesign.

Här har jag listat mina lästips, löst ordnade från grundläggande material till mer avancerat.

Insteg

Två av de mest centrala och mest kända begreppen inom tjänstedesign är Service Blueprint och kundresekarta (Customer Journey Map). Om du vill få ett snabbt hum om vad fältet handlar om, så är följande tre artiklar bra insteg:

Grundboken

Om din aptit ökade så är det dags att gå från bildspel till lite matigare text. Ett bra sätt att börja är med den numera klassiska boken Service Design av Andy Polaine, Ben Reason och Lavrans Løvlie:

Det finns fler böcker listade nedan, men först:

Två artiklar om principer och innovation

Beväpnad med ovanstående så tycker jag att du ska ge dig på de här två artiklarna:

  1. The Principles of Service Design Thinking – Interaction Design Foundation.
  2. Bitner, et al. (2007) Service Blueprinting: A Practical Technique for Service Innovation. ServiceBlueprinting. 

In i vildmarken!

Följande böcker, artiklar, bloggposter och webbplatser är listade i bokstavsordning. Det är bara att hugga i. Målet är att du som är intresserad av att bli tjänstedesigner ”på riktigt” ska jobba dig igenom den här listan och fortbilda dig kontinuerligt. Du hittar säkert också andra intressanta resurser i referenslistor och länkar som du stöter på när du läser:

Gör!

Läsa är bra. Göra är också bra. Gör ut Customer Journey Maps och Service Blueprints så ofta du kan. Vill du ha praktiska tips genom en kurs, kontakta inUse Academy. Har du andra tankar eller idéer om tjänstedesign, kundresekartläggning eller något annat så finns vi här för att hjälpa dig.

Lämna en kommentar