inUse inspekterar iPhone: Navigationen

Johan Berndtsson

När det gäller navigeringen så är de första intrycken helt fantastiska! Sexigt, snyggt, läckert och bra på alla sätt och vis. Men efter ett tag börjar man irritera sig på framförallt inkonsekvensen som finns, både vad gäller placering av knappar i gränssnittet och "Home"-knappens beteende.

Låt oss börja med just "Home"-knappen. Denna försänkta knapp gör en sak: tar dig hem, till översiktsbilden i gränssnittet.

Img_4632_2

Detta är ju en skön feature eftersom du snabbt lär dig att denna knapp gör samma sak var du än befinner dig.

Men … det finns en inkonsekvens i hur detta fungerar i praktiken - iPhonen kommer inte alltid ihåg var du befann dig när du sist var inne i en funktion. Som jag först förstod det hela så sparar iPhonen informationen om var du befinner dig i strukturen - låt säga på en viss dag i kalendern. När du sen trycker på Home-kappen återgår iPhonen till översiktsläget. Trycker du återigen på Kalendern kommer du tillbaka till den dagen där du senast var. Så långt så bra.

Men om man är inne i sitt fotoalbum och bläddrar runt i semesterbilderna och vill sätta igång lite stämningsförhöjande musik på iPoden så är det inte lika lätt. När du sen väl har satt igång The Beach Boys - Kokomo (http://www.youtube.com/watch?v=TvPDB9hDsos), trycker på Home-knappen och sedan Photos återvänder du till översikten av dina fotoalbum. Du måste alltså återigen hitta tillbaka till fotot på dig med paraplydrinken som serverades i en urgröpt ananas. Exakt samma problem uppstår när du är inne på inställningar och väljer att gå ur dem. Trycker du återigen på Settings är du tillbaka i huvudmenyn för inställningar.

Ett liknande problem finns även i iPod-läge, då du kan komma till helt olika ställen beroende på om du håller telefonen rakt eller har den i liggande läge. Mer om detta i inlägget som behandlar iPoden i sin helhet.

En annan intressant sak med Home-knappen är att det faktiskt inte finns något annat sätt att ta sig till översiktsbilden i gränssnittet - vilket i vissa fall irriterar mer än det hjälper. I det övre vänstra hörnet visas (när man kommit ner minst ett steg i strukturen på någon av funktionerna) en knapp för att gå upp en nivå.

Img_2741_5 

Denna visas alltid på samma ställe vilket gör att man snabbt börjar använda sig av den för att ta sig tillbaka. Problemet ligger dock i att den försvinner när du kommer till den högsta nivån för varje funktion. På så vis avbryts ett flöde och man måste flytta sitt finger från den översta delen av telefonen till den nedersta för att komma vidare.

Img_2742

En bättre lösning hade varit om det fanns en knapp med texten "Home" placerad i det övre vänstra hörnet (dvs. på samma ställe där det finns en knapp på andra nivåer).

Detta för oss ostört in på nästa negativa sak (lugn, det kommer en massa beröm också!).  För mig som har händer som dasslock är det inga större problem att med telefonen i en hand nå överallt på skärmen och till Home-knappen genom att använda handens tumme. Men för en lite mindre hand innebär detta att du måste använda dig av tvåhandsfattning för att navigera med telefonen.  Inte supersmidigt om man tillexempel är ute och går samtidigt som man skall byta skiva i iPoden …

I mitt första inlägg om iPhonen (http://www.inuseful.se/2007/07/iphone-frsta-in.html) anmärkte jag på inkonsekvent placering av knappar.  Det jag störde mig på var att "Cancel" ibland var placerad till höger och andra gånger till vänster (som de flesta av er säkert vet brukar Apple placera sin "Cancel" knapp före "Ok" knappen, medan Microsoft gör tvärt om). Men efter en genomgång av så gott som alla delar av iPhonen upptäckte jag ändå någon form av konsekvens i detta.

Img_2743

När det finns två alternativ (Cancel och Ok/Set/Save/Done) så visas alltid Cancel först.

Img_2745

När det bara finns en knapp så visas den i det övre högra hörnet.

Det finns dock ställen där det uppstår inkonsekvens. "+"-knappen (som används för att lägga till något) placeras inte alltid på samma ställe. Som ni ser på bilderna nedan är den överst till höger när man skall lägga till ett nytt möte i sin kalender, men överst till vänster när man skall lägga till ett nytt företag, vars aktiekurs man vill bevaka.

Img_2747

Img_2746

För att göra det hela lite mer intressant väljer man i Safari att istället slänga in en knapp som heter "New Page" (vilket förvisso är bra eftersom knappen faktiskt förklarar vad man gör), men där funktionaliteten är densamma som för "+"-knappen.

Img_2748

Jag satt länge och väl och funderade på hur jag skulle förklara alla de saker som jag verkligen gillar med iPhonens navigering. Tillslut gav jag upp och spelade in det här istället. Jag tror att det förklarar det hela mycket bättre än vad jag någonsin skulle kunna …

/Jon Karlsson

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 • Mikael Aldman

  Den verkar rätt stryktålig

  /Mikael

 • eric idebro

  otroligt, makalöst häftigt! hur är ytan på skärmen? finns risken att den kommer bli aldeles repig ach sliten av att man drar med fingret fram och tillbaka hela dagarna, eller är ytan väldigt stryktålig? /Eric

 • pligg.com

  inUseful: Användbarhet, interaktionsdesign & effektstyrning: inUse inspekterar iPhone: Navigationen

  är det gäller navigeringen så är de första intrycken helt fantastiska! Sexigt, snyggt, läckert och bra på alla sätt och vis. Men efter ett tag börjar man irritera sig på framförallt inkonsekvensen som finns...