inUse inspekterar iPhone: Tangentbordet

Johan Berndtsson

Nästa del i vår iPhonegranskning kommer att behandla tangentbordet. På detta område har mycket redan skrivits - så jag börjar med ett axplock av intressanta artiklar och inlägg.

User Centric har gjort användningstest på textinmatning med iPhone i jämförelse med telefoner med QWERTY-tangentbord.

Mer än 32 miljoner amerikaner pratar och skriver spanska hemma. Hur fungerar tangentbordet för dem?

Walt Mossberg på the Wall Street Journal menar att man ganska fort lär sig tangentbordet och att det därför är en ”non-issue” som han uttrycker det.

Många har uttryckt sina åsikter om tangentbordet och av baserat på dem jag hittat och läst är majoriteten negativa ). Har de rätt i sin kritik? I mångt och mycket – Ja.

Det största problemet med touch-screen-tangentbord är avsaknaden av taktil feedback. Andra telefoner med ett fysiskt QWERTY-tangentbord (ex. Treo, BlackBerry, SonyEricsson M600i eller HTC TyTN) gör det lättare för användaren att skriva eftersom de kan känna av tangentbordet med fingrarna och få feedback på att en knapp blivit nertryckt. Att lägga till en liten vibration på iPhonen vid ”nertryckningen” av en tangent skulle kunna vara något som kunde underlätta för användaren i detta läge.

Vad man dock har lyckats med är ett smart sätt att visa vilken tangent som man faktiskt har tryckt ner. När ditt finger trycker till en tangent dyker symbolen upp ovanför ditt finger, så att du ser att du träffat rätt. Smart tycker jag, eftersom mina fingrar oftast täcker just det som jag faktiskt vill trycka på.

Img_5543_2 

En trist sak är dock att långnaglade personer inte får användning för sina naglar för att klicka rätt, då skärmen endast verkar reagera på hudkontakt.

Det går att hålla sitt finger nertryckt på skärmen och dra det mellan tangenter, för att sedan släppa på den tangenten som man vill trycka ner. Detta har lagts till för att underlätta vid feltryckningar och ge användaren chansen att reparera misstaget utan att behöva sudda ut den senast inskrivna bokstaven. Men i ärlighetens namn använder jag aldrig denna funktion eftersom jag hellre försöker skriva snabbt än rätt. Att lägga till en liten vibration vid nertryckningen av en tangent skulle kunna vara något som kunde underlätta för användaren i detta läge. Om man drar fingret över tangentbordet skulle vibrationerna kunna öka och minska för att indikera var en tangent börjar och slutar. Detta är bara en tanke och jag har egentligen inte undersökt om det skulle fungera i praktiken, men jag tycker det skulle vara intressant att testa J.

Att Apple också valt att – Safari undantaget – endast låta användaren skriva på tangentbordet i vertikalt läge tycker jag är konstigt. Tangentbordet blir nämligen större (läs: lättare att träffa rätt på) när det visas i horisontellt läge. Då kan man även ta det klassiska ”Game & Watch-greppet” och använda båda tummarna för att skriva snabbare. Safari är som sagt undantaget, men det går inte att vända telefonen tangentbordet redan är framme, för då är Safari fortfarande låst i stående läge. För att få det att fungera måste man i så fall stänga ner tangentbordet, vända telefonen och sen ta fram tangentbordet igen.

Själv använder jag en gammal Qtek 9100 och jag anser mig själv skriva rysligt snabbt på den, just på grund av det fysiska tangentbordet och det patenterade ”Game & Watch-greppet”.

Img_5545

Jag tror det blir svårt (om inte omöjligt) att komma upp i samma hastighet med en iPhone, hur mycket jag än tränar.

En annan fin feature med tangentbordet är att det byter skepnad beroende på vilken typ av information som du förväntas skriva in. När du står med markören på ”To:”-fältet på i ett e-mail får mellanslagstangenten maka på sig för att göra plats åt ”@” och ”.” eftersom de används oftare än mellanslag.

Img_5546

En liknande förändring sker när man befinner sig i adressfältet på Safari. Då försvinner mellanslagstangenten helt och ersätts av ”.”, ”/” och ”.com”.

Img_5547

Smart som sagt. Men … återigen kan jag störa mig lite på designens enkelhet (eller begränsningar). Precis som i inlägget om spanska tecken som var med i inledningen av detta inlägg irriterar jag mig på att jag är helt oförmögen att producera några som helst specialtecken. Givetvis är detta något som kommer att ändras när telefonen släpps i andra länder, men jag tycker ändå att det är stor blunder av Apple att man helt glömt bort 32 miljoner användare i USA (och då pratar vi bara om de Spansktalande). Sen skulle jag inte ha något emot att själv kunna programmera lite snabbtangenter ”.se” istället för ”.com” tillexempel.

Något jag också tycker är märkligt är att bokstäverna på tangentbordet alltid visas i versaler, även om man inte har tryckt ner Shift-tangenten. För mig skulle det logiska vara att tangentbordet visade gemener så länge shift-tangenten inte är intryckt och att den sedan skiftade till versaler när man tryckte in den.

Eftersom tangentbordet inte har några piltangenter går det inte att hoppa fram och tillbaka i texter på det viset. Man kan klicka på texten, men det är inte speciellt effektivt eftersom man inte alltid hamnar precis mellan de bokstäver man hoppades. Men då finns det en liten fiffig funktion som aktiveras när man håller sitt finger tryckt mot skärmen i en kvarts sekund. Ovanför fingret dyker ett litet förstoringsglas upp som visat exakt var markören befinner sig.

Iphone9_2 

När man för första gången försöker skriva ett längre e-mail börjar man förr eller senare leta efter en Copy/Paste funktion. Men då får man leta – detta går nämligen inte att göra. Om detta inte fixas tror jag att den kommer har mycket svårt att på allvar slå igenom som en Smart Phone i businessegmentet. Det finns dock redan förslag på hur det skulle kunna lösas.

Och när vi ändå är inne på klassiska kommandon så blev jag smärtsamt medveten om att det inte finns något sätt att ångra borttagning av text. Håller man in backspace-knappen en längre tid börjar iPhonen äta upp ord för ord istället för enskilda bokstäver. Första gången detta hände åt den upp alla mina stödord inför den här artikeln. Desperat försökte jag hitta den klassiska Apple-kringlan och sen trycka ”z” för att ångra. Men icke! Ytterligare en sak som måste åtgärdas om man förväntas skriva in längre texter med sin iPhone.

Till sist vill jag säga några ord om felstavningshjälpen. Om man skriver ett ord som den inte känner igen men där det finns stavningar som - tangentbordsmässigt - är närbesläktade, så föreslår telefonen detta istället.

Img_5553

I fallet ovan är iPhonen också så smart att det tror att jag vill skriva Funda eftersom jag har min kollega Funda som kontakt i min telefonbok. Toppen säger jag till det!

Men om jag nu faktiskt vill skriva funka och inte Funda så försvårar telefonen för mig. För om jag trycker på mellanslagstangenten när ett ordförslag visas så infogar telefonen automatiskt det i texten. För att detta inte skall ske måste jag klicka på det lilla ”x”-et som visas efter ordet.

Så när jag försöker skriva ”Detta funkar inte som det skall …” för jag följande resultat.

Img_5552_3

"Detta gunnar Inge som set small ..."

Jag vet att iPhonen tror att jag vill ha stavningshjälp på engelska, men det finns inget sätt att stänga av funktionen! Återigen är jag fullt övertygad om att detta kommer att åtgärdas när telefonen släpps på nya marknader, men att bara förutsätta att alla skulle vilja använda denna funktion tycker jag är lite dumt av Apple.

Det var allt för denna gång. På återseende!

/Jon Karlsson

Lämna en kommentar