inUse på Dconstruct 2011 – en pratstund med Andy Budd

Emil Björklund

Imorgon hålls konferensen dConstruct i Brighton, England. dConstruct är en endagskonferens kring digital design som arrangeras av byrån Clearleft. Jag är på plats för att delta i konferensen, och passade på att få en pratstund kring årets tema och konferensen i allmänhet med Andy Budd, en av Clearlefts grundare och den som hållit i programmet för årets konferens.

Vad är kärnan i dConstruct som konferens? Vad är det som skiljer den här konferensen från andra?

–Som företag har vi turen att få åka runt världen och prata på en massa olika konferenser och se en mängd bra talare som många inom branschen i Storbritannien och Europa inte kommer i kontakt med, eller får chansen att se. Vi försöker plocka ut de bästa till vår konferens som ett sätt att föra vidare det intressanta som vi själva hittat.

–Vi försöker också ha ett tema varje år, och se till att arrangera dagen så att det bildas ett tydligt narrativ kring temat. Temat i sig är något som vi varje år ser som den stora trenden eller framtidsspaningen som vi känner är viktig för de typer av digitala tjänster och produkter som vi jobbar med. När vi började för 7 år sen var det "Web 2.0" som var den stora grejen, sen blev det "UX"-begreppet och så vidare.

Berätta om årets tema - "Physical".

"Physical" handlar om utvecklingen kring smarta enheter, mobila devices, nya typer av hårdvara som kopplar ihop produkter och webb, hårdvaruhacking som Arduino etc. En del handlar också om hur det fysiska påverkar designarbetet. Folk har en kärlek till sina fysiska produkter som man ofta inte har till digitala tjänster - vem älskar en webbplats? Det kommer handla om hur egenskaper hos det fysiska kan föras över till det digitala – hur kan man få den starka upplevelsen av en omtyckt bok till en skärm? Bland annat Don Norman och Frank Chimero kommer prata om de sidorna av det fysiska.

Vilka är det som går på dConstruct, hur ser sammansättningen ut?

–Vi började i viss mån som en techie-konferens, med mycket utvecklare och webbdesigners i publiken. Sen har vi gått mer och mer mot att vara en konferens om digital design i allmänhet. Jag tror att de som kommer kommer från alla möjliga fält, men som har att göra med någon typ av digital design, och som är smarta och vill få en injektion av inspiration, snarare än de som vill lära sig det senaste sättet att göra ett rundat hörn  på en webbsida, haha.

Ni har ett förhållandevis lågt pris på biljetten till konferensen (konferensen kostar ca 900 kr), kan det påverka sammansättningen hos publiken?

–Ja, många som kommer gör det år efter år ur egen ficka, när deras företag inte är villiga att betala för den här typen av evenemang, säger Andy.

Personligen blir det här mitt 4:e år på dConstruct. Jag kanske är partisk (jag hade praktik hos Clearleft under en period för ett par år sen) men min uppfattning av konferensen är att den har en väldigt bra förmåga att knyta ihop de olika talarnas sessioner till en sammanhängande helhet, där perspektivet, som Andy säger, lyfts från detaljerna kring att skapa bra användarupplevelser, till en högre nivå där de stora frågorna kring vår bransch och hur vi ska hantera de snabba förändringarna i den får lite skarpare konturer. Detta utan att vara fattig på matnyttiga tips och konkreta lärdomar. Jag hoppas att årets konferens fortsätter den trenden, och jag kommer försöka blogga här/twittra under och efter dagen, så kika tillbaka imorgon. Följ också gärna taggen #dconstruct på Twitter.

Lämna en kommentar