Skip to main content

  — 1 min read

inUse spanar

Read 67 times

Vi har haft ännu en vecka präglad av trevliga iakttagelser. Här kommer några du borde kika in.

Design för alla

Kan man skapa bra användarupplevelse utifrån förståelsen för variationen bland användarna? Och vad betyder egentligen nevrologisk mångfald? 

I veckans avsnitt av greppaUX har man vigt åt att svara på de frågorna och mycket annat om inkluderande design. Gäst i programmet och expert på området är Mölnyckes enda punkare på 90-talet, Sara Lerén, Numera UX:are och ansvarig för hållbar design på inUse. 

Släng på dig hörlurarna, luta dig tillbaka och lyssna på avsnittet.


Händerna avslöjar allt

Häromveckan skrev vi om barnrättsorganisationen Ecpats satsningar på AI-teknik som de använder för att rensa nätet på sexuell exploatering av barn. 

Nu har ett engelskt forskarteam från Lancaster University och University of Dundee också insett att AI-teknik är ett bra verktyg i jakten på sexuella förövare. 

De utvecklar ett system som med hjälp av en algoritm analyserar och identifierar misstänkta förövares händer.

Projektnamnet är H-Unique och är sprunget från att varje enskild människas händer är unika. Forskarna menar att i filmer på sexuella övergrepp på barn, exponeras i regel bara förbrytarnas händer. De tror att deras teknik kan bli ett kraftfullt verktyg i jakten på sexuella förbrytare. Här kan du läsa mer om det. 


Imponera med din portfolio? Skaffa en gifolio

Som designer kan man behöva visa en portfolio med bra idéer. Samtidigt ska den visa att man har engagerande sinne och kanske ett intresse för världen och designerns roll inom den. 

Här har ett gäng designers tagit det ett varv till genom att presentera sin portfolio med animerade giffar. De kallar det Gifolio. 


Kolla in våra andra spaningar här och här.