iPad - Omogen leksak eller fantastisk upplevelsemaskin?

Jon Karlsson

För några veckor sedan publicerade Nielsen Norman group sin iPad-studie där de satt iPaden i handen på 7 användare (som alla var iPhoneägare) för att utvärdera hur en rad olika applikationer fungerade. Som vanligt (får man tyvärr säga) fokuserar Nielsen och hans vänner på allt det negativa som de hittar under sina användningstest. För mig befäster detta ytterligare en gång att NNg förvisso är framstående Granskare, Testare och Utvärderare - men Designers är de icke. Det är väldigt lätt att såga och hitta fel i andras design, det är svårare att komma med bättre förslag eller göra en bra design från början.

Hur som haver är det inte bara jag som ibland blir lite trött på Nielsens dissande, Fred Beecher har skrivit en bra krönika i Johnny Holland Magazine som ett svar på Nielsens rapport. Fred menar bland annat Nielsens "botemedel" mot bristfällig och dålig interaktion - att följa guidelines och standarder - resulterar i tråkiga och oengagerade gränssnitt. "Upplevelsen är mer än bara användbarhet" skriver Fred. Jag håller med i detta resonemang, även om det såklart inte är svart eller vitt. Guidelines är bra för att göra trösklarna låga när en användare skall börja interagera med din produkt, men om man följer dem slaviskt och inte innoverar blir resultatet som sagt förutsägbart (i en nagativ bemärkelse) och oengagerat.

De flesta applikationer som görs till just iPaden är något vi använde i ganska korta doser, men vid ofta återkommande tillfälle. Jag skulle därför säga att det är mycket viktigare att tänka på en bra göra ett engagerande gränssnitt som är roligt att använda än något som följer guidelines och riktlinjer till punkt och pricka.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 • magnus

  Om iPad kan man säga mycket. En teori jag har är att det är den perfekta 'chefs' datorn... Då menar jag för de som idag knappt använder en dator.

  Jag ser inte att den ersätter en laptop för de som idag är stora användare.

  http://www.thebeliever.se/smart-use-of-internet/2010/4/29/the-ipad-the-perfect-management-gadget.html

  Gällande succen så håller jag med om att det är just att den är rolig att använda, enkel och ruggigt snabb som gör den tilltalande (samt hög credstatus).

  Gällande Nielsens rapport så har jag inte läst den pga att 'hans' site är så tråkig att jag tappar koncentrationen... ;-)

 • Johan Berndtsson

  Tack för länken Magnus. Den artikel som sedan länkas vidare till var också läsvärd. http://chucksblog.emc.com/chucks_blog/2010/05/what-ipads-did-to-my-family.html

 • roman pixell

  ett spännande inlägg i debatten gjordes ju annars av michael angeles från balsamiq på konigi.com - http://konigi.com/notebook/ipad-toy