iPad - Vad har storleken för betydelse?

Johan Berndtsson

Vad händer om man tar en framgångsrik produkt och gör den 6 ggr så stor? Blir det bara en stor variant av samma sak, eller blir det något helt annat? Är iPad "bara en stor iPod Touch"? Och i så fall, vad innebär storleken för hur man använder den?

Efter att ha använt min iPad i drygt tre dygn tänker jag ungefär såhär.

Som arbetsverktyg. Jag har en tanke om att min iPad kan komma att ersätta min laptop som arbetsverktyg. Inte för hela arbetsdagen. Jag skriver mycket, och även om tangentbordet på iPaden känns riktigt bra så kommer jag inte att komma upp i samma hastighet som med ett riktigt tangentbord. Men på kortare resor, och när man sitter i möten tror jag att den kommer att funka riktigt bra. Jag har testat Mail, Pages och Keynote lite snabbt.

Mail är grymt bra. Man har bra överblick över mailen, gränssnittet känns både effektivt och snyggt, och så länge man inte behöver svara med mer text än ett halvt A4 så föredrar jag redan nu att använda min iPad framför datorn när det gäller mailen.

Pages är tillräckligt bra för att ta mötesanteckningar och skriva kortare texter, även om jag tror att jag främst kommer att använda Mail också här, eftersom jag föredrar att ha mina minnesanteckningar i min mailbox.

Keynote är klockrent för att visa presentationer på möten, och är OK att jobba med när man sätter ihop en presentation. Känslan av att jobba med händerna när man sätter ihop en presentation är både befriande och frustrerande på samma gång, men mer om det i en senare artikel.

Innan jag säger mer om iPad som arbetsverktyg behöver jag jobba mer med den. Återkommer därför längre fram, och då sannolikt också med reflektioner om hur iPaden kan komma att förändra andra arbetssituationer än min egen.

Titta på film. Jag gillar film, och ser ganska mycket film. Sällan på bio, men desto oftare i biorummet i källaren, ibland på TVn i vardagsrummet, med en laptop i knät, eller med min iPhone. I praktiken brukar valet stå mellan biorummet eller laptopen. iPhonen är en nödlösning när man är på resande fot, badar, eller vill krypa upp i sängen. Min iPad har redan ersatt både iPhone och laptop. Skärmen är större och bättre, vikten är tillräckligt låg, och den blir inte varm. Klockrent!

Spela spel. Wow, säger jag bara. En 10-tums pekskärm med accelerometer är precis vad jag har saknat. Need for Speed är kul, mycket roligare än i min iPhone, Implode visar än en gång att det är jättekul att spränga saker i luften, och överblicken man får i Fieldrunners gör att också detta spel blir ett snäpp vassare på denna plattform än på iPhone. Den stora skärmen gör att man kommer "in i spelet" på ett helt annat sätt än när man sitter med en mindre skärm. Dock kommer den inte att ersätta iPhonen som spelmaskin helt och hållet. För "casual gaming", 2 minuter i kön på IKEA, så är det mobilen som gäller - men då handlar det oftast om lite enklare speltitlar.

Umgås digitalt. Ni vet det där som den moderna småbarnsfamiljen ägnar sig åt på kvällarna, sitter och slösurfar, mailar och facebookar tillsammans framför TVn. Här är iPaden en mycket trevlig upplevelse. Man kan sitta bekvämt, både för att läsa och skriva. Skärmen är tillräckligt stor, och i stående läge blir formatet helt rätt för att läsa och skriva korta svar på tex facebook eller mail. Förresten, den som vill får gärna förklara för mig varför jag skulle vilja ha flash i webbläsaren. Själv använder jag en flashblockerare i min laptop för att se alla blinkande annonser. Här slipper jag det.

Som läsplatta. Den är OK, men inte mer. Ljusstyrka och kontrast är kanon för inomhusbruk, och när jag jämför bildskärmen på min Mac Book Air med iPaden så är iPaden betydligt skarpare. Men den funkar dåligt i direkt solljus. Den ljusa miljön gör att texten blir svårläst och den högblanka skärmen (utan antireflexbehandling) gör att man måste leta efter en vinkel som funkar. Skall bli intressant att se om den får följa med till stranden i sommar eller inte. Det är ju trots allt en "surfbräda" (ursäkta skämtet, men jag är från Göteborgstrakten).

Som fotoram och DJ. iPaden är snygg. När den står i sitt ställ på bänken i vardagsrummet, med musiken inkopplad i stereon, och bildspelet från fotoalbumen rullandes så är den väldigt snygg. iPhone-dockan är nu förpassad till byrålådan, och iPhonen får stanna i fickan.

Så. Är iPaden "bara en stor iPod Touch"?

Ja och Nej. Om man tittar på tekniken så är det såklart så, men storleken innebär att det blir något helt annat. Vad vet jag inte riktigt ännu. Det är svårt att sätta ett namn på det, men jag antar att det ger sig med tiden.

Poängen är att iPaden i samtliga ovanstående fall verkligen förändrar hur jag konsumerar, och i vissa fall också hur jag arbetar med, digitalt innehåll. Det här är inte en produkt som kommer att ersätta en dator eller en telefon, det är en produkt i en helt ny kategori, och vi som arbetar med att utforma IT-lösningar har helt plötsligt fått andra möjligheter än vi haft tidigare.

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 • Björn Klockljung Johansson

  Intressant läsning! Jag är också undrande till Flash. Förmodar att det alla som spelar Farmville på Facebook som vill kunna göra det på Ipad/Iphone. Synd att den inte verkar klockren som läsplatta. Det är nått som jag skulle vilja använda den till tror jag. Tittat lite på prylar som Kindle men inte helt såld på någon av dom heller.

  //Björn

 • Ola Henriksson

  Intressanta reflektioner. Hur kopplar du den till stereon? Mha synksladden bara?

 • Johan Berndtsson

  Björn. Kom på en situation när jag behöver flash - Slideshare! Ola. Dockan har en "Line out" (2,5 mm phono) som jag kopplar till stereon. Det enda jag saknar nu är cover flow för att bläddra bland albumen.

 • Mikael Lindh

  Tack Johan, Som nojesmaskin tvekar jag inte en sekund pa att den ar perfekt. Men nagot som jag saknar, nar man anvander den som arbetsverktyg, ar en penna. Finns det "pennor" att kopa som tillbehor? Vore bra att kunna skissa och ta anteckningar pa liknande vis (fast battre) som den gamla goda tablet PCn. Omnigraffle ar ju pa gang till iPaden, men jag har svart att se hur det ska anvandas utan ett finkansligare verktyg en ett finger.

 • Jon Karlsson

  Ja ... man undrar ju varför Cover Flow togs bort? Den är ju en väldigt "fin" feature som sannolikt skulle funka ännu bättre på iPaden. Men den kommer väl tillbaka ... :)

 • Jon Karlsson

  Mikael: Det finns några olika pennor/stylus som har tagits fram till iPhone redan (http://bit.ly/9lowv9). Ska bli intressant att se hur de funkar nu, med en störra skärm. Jag tror att de gör sig bättre i det formatet, speciellt för rit- och anteckningsprogram.

 • Jakob Hammarbäck

  Spännande läsning, när kommer paddan till Stockholm så att vi får leka?

  Går den att koppla till Airport Express? Jag vill ha trådlös musik. Funkar Airfoil så att jag kan spela från Spotify också? Eller måste jag köra Remote mot en annan dator?

  Har du provat något spel som kan ersätta ett vanligt spel där man spelar mot varandra? Ser att det klassiska kortspelet för barn, Uno, finns till iPad, fungerar det runt soffbordet?

  /Jakob

 • Johan Berndtsson

  @Jon. Jo, stylus kan bli intressant, men det blir jobbigt att hålla handen i luften. När man ritar vill man ju gärna vila handloven mot skärmen, och det kommer paddan att registrera som en touch... @Jakob. Jonas kommer hem med den han köpt i USA om ett par veckor. Jag har ingen planerad Stockholmsresa just nu. Vet inte hur läget är för Jon. Om du med att koppla till Airport express och Airfoil undrar om man kan streama musik från paddan till expresstationerna så tror jag inte att det går. Fast jag kommer att kika närmare på detta eftersom jag själv har ett hem fullt med Airport Express-stationer. :-) Jag har inte testat några traditionella kortspel eller motsvarande, men också det kommer att bli testat inom kort.

 • Jonatan Larsson

  Intressant info! Hur är det med tangentbordet då - finns det svensk version, kan du skriva ÅÄÖ?

 • Johan Berndtsson

  Tangentbordet finns inte i svensk version ännu, men jag räknar med att det kommer med en mjukvaruuppdatering under vår/sommar. Å, Ä och Ö skriver jag genom att hålla inne A resp O lite längre. Då dyker alla specialtecken upp, och jag kan välja våra svenska prickbokstäver.

 • Jonas Söderström

  Och jag kan, efter 10 dagars test, konstatera att jag faktiskt skriver lite fortare på iPadens skärm-tangentbord, än på tangentbordet på laptopen. JAg gör dessutom färre fel!

  Däremot har jag inte riktigt samma uthållighet. Det känns lite jobbigare att skriva långt. Men det kanske är för att jag håller högre fart?

 • Jakob Hammarbäck

  @Jonas Rättstavningsfunktionen i iPhone är ju grym, du kan skriva väldigt fort och fel men ändå få rätt. Alltså borde det vara samma funktion i iPad. Men när du skriver på en laptop kan du vila handleden på ett avlastande stöd. Det kanske finns en risk att vi får nya ergonomiska problem som "musarm"?

 • Johan Berndtsson

  Jonas - De långa mail du skickat med dina konferensupplevelser, har du skrivit dem också med din iPad?

 • iPad i Sverige - 3x3 länktips som ger dig koll - f

  [...] (Johan Berndtsson) – ”iPad – vad har storleken för betydelse?”: Besvarar bland annat frågan ”vad händer om man tar en framgångsrik produkt och gör den 6 [...]