iPads åt folket!

Jon Karlsson

För någon vecka sedan meddelade vår VD Mijo Balic att inUse kommer att köpa en iPad till varje anställd på företaget. Alla vi som jobbar på inUse är såklart väldigt glada över detta, men jag ringde upp Mijo för att ställa några frågor om varför man fattat det här trevliga beslutet.

Hej Mijo! Ni har beslutat att alla på inUse skall få en iPad – hur kommer det sig?

Det är tre huvudskäl till att vi köper iPad till alla:

 • För det första för att det verkar vara ett bra arbetsverktyg, ett komplement till datorn som vi alla använder.
 • För det andra representerar iPad ett nytt och innovativt sätt att interagera med digitala produkter och detta måste vi på inUse ligga i framkant på. Både för att kunna hjälpa våra kunder inom dessa nya tekniker men också för att vi ska kunna blicka framåt och testa hur dessa tekniker kan vidareutvecklas och anpassas till olika människor och i olika situationer.
 • För det tredje att vi ser att om några år så kommer internet, mobilen och andra digitala prylar att växa ihop och bilda digitala ekosystem som vi människor (helst) ska kunna använda på ett bra sätt. iPad är en sådan ny digital produkt som kommer att bli en del av dessa digitala ekosystem och vi behöver testa och  hur iPaden fungerar i praktiken i framtidens digitala ekosystem.
...sen är det också kul att prova nya saker och jag tror också det finns ett marknadsvärde av att vara tidig med denna typ av produkt.

inUse har ju gjort några iPhone-applikationer tidigare, blir det något även för iPaden?

Absolut! Trots att vi ännu inte har fått tag på en iPad så har vi tillsammans med Oops redan utvecklat vår första ipadapplikation. Nämligen Kustvädret för iPad. Den hjälper de som seglar att hålla koll på väderleken och väderleksrapporterna. iPadversionen fokuserar mer på att få överblick och kartinformation vilket iPaden är bättre på än iphonen, som ju har mindre skärm. Så första veckan i april när iPaden släpps så kommer vi ha Kustvädret igång "på riktigt".

Det där du nämnde med ekosystem låter väldigt intressant - vad gör ni inom det området idag?

Vi har bland annat kört ett projekt som syfter till att hjälpa människor att minska sin elkonsumption genom att kombinera en social websajt med kopplingar till Twitter och Facebook med en fysisk pryl i hemmet som ska hjälpa en att påminnas om elkonsumptionen när man inte sitter framför datorn. Allt detta tillsammans med ett trådlöst hemmanät som kopplas till ens befintliga bredband. Produkten heter LodeStar (ledstjärna) och testas faktiskt just nu i hemmet hos ett 10-tal användare.

Spännande! Men om vi återgår till iPaden - Vad hade varit drömprojekt att få göra för den?

Vi håller faktiskt på med ett som är väldigt nära mitt drömuppdrag, men jag kan inte tala om det än. Däremot skulle jag gärna vilja vara med att utveckla det första riktiga "internet-brädspelet" för iPad. Den lämpar sig ju väldigt bra för att lägga på bordet och sitta runt. Tänk dig ett monopol som man spelar tillsammans med 1000 personer samtidigt, utifrån en riktig stadskarta från Google Maps! Fast pengarna kanske fortfarande ska vara "virituella papperspengar" ... hahaha!

Mijos iPadprototyp

Hehe ... Ja, det hade kunnat bli hur kul som helst. Avslutningsvis, hur sugen är du just nu på att få lägga vantarna på en iPad?

Så sugen att jag sedan 2 månader haft en iPad "atrapp" i min väska. Den är gjord av plexiglas, aluminium och plastlaminerade skärmdumpar men väger och har samma mått som iPaden. Så du förstår att jag är riktigt sugen!

Tack så mycket Mijo!

Tack själv!

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 • Tweets that mention iPads åt folket! « inUseful --

  [...] This post was mentioned on Twitter by Erik Stattin, Fredrik Pettersson and inUse Sweden, Anna Lundeborg. Anna Lundeborg said: Jag har mitt vattentäta case redo hemma. Längtar! RT @inUse_swe Vi får iPads! @mijobalic berättar varför http://inuseful.se/ipads-at-folket [...]

 • Patric Jonsson

  iPad verkar väldigt bra och roligt. Själv kommer jag dock att satsa på en HP Slate i ren protest mot Apple (som jag troget har följt i många år!) som vägrar integrera Flashbaserade applikationer på sina mobila enheter.

  Jag hoppas ni följer upp utvecklingen på de andra enheterna trots att ni själva kommer att sitta på iPads :)

 • Lite länktips till helgen kanske? « Uppdrags

  [...] på tal om ”Paddan”, det här är höjden av galenskap. (tipstack till @henke!) Gå omkring med en iPad-attrapp i väskan i två [...]