iPhone – Första intrycket av Apples överhaussade multimaskin

Johan Berndtsson

I dagarna lyckades jag lägga vantarna på den ena av de två iPhones som vi har köpt in till vårt Malmökontor. Det här är min berättelse om de första timmarna med Apples nya och minst sagt överhaussade multimaskin.

Det är nog här jag skall berätta att jag för 17 år sedan (när jag nu tänker efter) faktiskt hade en Macintosh 128k och några år senare även en Macintosh LC. Sedan dess har jag varit PC/Windows användare och mest kivats med mina vänner som fanatiskt mässar och predikar om Apple och Macs storhet. För ett år sedan var jag dock tvungen att kasta in handduken i MP3-klassen och köpa mig en iPod Video, och nu sitter jag alltså med en liten låda som får det att vattnas i munnen bara jag tittar på den.

Img_4628_6   

Folk har sagt det förut och jag kan bara hålla med. Apple gör saker som är så snygga att de får mig att vilja slicka på dem. Men nog om lådan … När jag startat min iPhone möts jag av den numera ganska välbekanta översiktsbilden på gränssnittet.

Img_4632_2 

Eftersom jag inte kan ringa från telefonen (ja, jag vet hur dumt det låter), bestämmer jag mig för att först fixa med WiFi-inställningarna. Direkt slås jag av de snygga övergångarna mellan olika skärmar. Saker flyger ut åt sidorna, sidor skjuts åt sidan för att ge plats åt andra, etc.

Att koppla upp sig mot en AirPort från Apple visar sig – föga oväntat – vara väldigt enkelt. Men när jag ska koppla upp mig mot min trådlösa Belkin-router där hemma så stöter jag på patrull. Efter lite fixande (och ett samtal till Mijo) så löser det sig till slut. Jag tycker dock att det saknas lite feedback på vissa av nätverksinställningarna. Jag får till exempel ingen indikation på att telefonen försöker prata med min router för att få en IP-adress och annat kul, det finns bara helt plötsligt där, trots att det bara någon sekund innan inte gjorde det.

Nåja, uppkopplad och klar startar jag webbläsaren Safari och börjar surfa. Jag kan direkt säga att detta slår allt jag tidigare sett av browsing i en handhållen apparat. Själv surfar jag i nödfall på min Qtek 9100, men eftersom navigationen är helt värdelös undviker jag det för det mesta. iPhonen är en ren fröjd när det kommer till just navigering. Du ser hela sidan som du just surfat in på.

Img_4639_2

För att zooma in på ett stycke kan du använda dig av den omskrivna Pinch-tekniken som drar nytta av multi-touch funktionaliteten som iPhonen har. Men personligen gillar jag bäst att ”dubbelklicka” på ett textstycke, vilket för att telefonen automatiskt zoomar in till just den bredden som texten (eller bilden) är. Fantastiskt för att läsa information på flerspaltade sidor som nättidningar.

Img_4640

Jag var lite orolig över att scrollandet (som du gör genom att dra fingret var som helst på skärmen) skulle komma i konflikt med länknavigerandet (som du gör genom att trycka samma finger på en länk). Men icke! Hittills har jag faktiskt aldrig råkat ut för det, vilket jag är väldigt förvånad över.

Eftersom jag är en musiknörd är jag tvungen att slänga in lite skivor för att se hur iPoden i iPhonen fungerar. Även om jag sannolikt inte kommer att göra det i framtiden så tycker jag fortfarande att det är barnsligt roligt att bläddra mellan mina album med fingrarna.

Img_4637_2

Snyggt och enkelt, även om det kanske inte är så effektivt när jag har 600 skivor inlagda. Ljudet är helt ok i de inbyggda högtalarna och som man kan förvänta sig då man pluggar in de medföljande hörlurarna. Men varför, varför, varför har Apple gjort hörlursingången så att den endast passar med Apples lurar? Jag förstår att jag inte kan prata i telefon med folk i mina Sure-lurar, men det får väl vara upp till mig i så fall! Jaja …

En annan sak som jag direkt gillade, men som jag tvivlar på att jag kommer att använda i längden, är det inbyggda Google Maps. Här kommer Pinch-tekniken mer till användning (även om det funkar bra att dubbelklicka här också). En smidig funktion är att man kan koppla gatuadresser direkt till sina kontakter och sedan raskt plocka fram snabbaste vägen att ta sig från vän X till vän Y.

Img_4645

Men, säger ni kanske nu, är det bara wow, wow, yeah, yeah!? Nej, så är det inte. Det finns en hel del saker som man stör sig på. Den undermåliga kalendern, det halvtaskiga kameran, men framförallt är det de till synes små sakerna – som inkonsekvent användning och placering av ikoner som stör mig. Att en ”Done” knapp ibland sitter längst upp till höger och andra gånger längst ner till vänster verkar ingen ha tänkt på. Att den ganska intetsägande ”i”-ikonen används till både det ena och det andra i olika lägen (samtidigt som den ibland gör samma sak som andra ikoner) är någonting som först går mig förvirrad och sedan mest får mig att sucka.

Hittills är jag, som ni kanske märkt, ändå övervägande imponerad och nöjd med vad Apple har lyckats åstadkomma med sin iPhone. Detta var mina första tankar kring den apparat som ni kommer att kunna läsa mycket mer om på inUseful den närmsta tiden. Vi kommer nämligen under de nästkommande veckorna att leverera en rad rapporter där vi tittar på iPhonens olika funktioner var för sig och riktigt grottar ner oss i möjligheter och eventuella missar. Själv ser jag fram emot Mijos 6-sidiga genomgång av miniräknaren ;-).

Nu åker jag dock på en veckas semester … och för er som undrar så ser väderutsikterna ut enligt följande:

Img_4646

/Jon Karlsson

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Mårten Angner

  Japp, alla grejer från Apple är verkligen hypade. Men enligt mitt tycke mycket välförtjänt. Däremot har jag märkt att man ska undvika första versionen av apples nya underverk. Redan i andra versionen brukar de visa upp betydande förbättringar i de småsaker Jon skriver om ovan. Ett exempel: Jag var exempelvis först ut med ipod. den hade fyra gigabyte var tung som en sten och jag älskade den. Men, Reglagen glappade med tiden rätt mycket och den hade ovanan att hänga sig ofta och slutligen krashade den sedan helt. Redan några månader efter att har fick min älskling i min hand Fanns en andra verison ute. Tre gånger så mycket lagringsutrymme och touch-knappar som gjorde den mycket enklare att använda. Så, om man kan vänta tror jag att det är klokt att hejda sig lite...

 • pligg.com

  inUseful: iPhone första intrycket av Apples överhaussade multimaskin

  I dagarna lyckades jag lägga vantarna på den ena av de två iPhones som vi har köpt in till vårt Malmökontor. Det här är min berättelse om de första timmarna med Apples nya och minst sagt överhaussade multimaskin.

 • Johan Berndtsson

  Mårten. Det säger du bara för att du inte har en ;-). /Johan

 • Jonas Öquist

  Jag fick nöjet av att använda en Iphone på min semestern. Den har sina brister. Den finns fortfarande bara för den Amerikanska publiken, men helthets intrycket. Fantastisk. Personligen har jag väntat på pda av denna dignitet i tio år. Jag hoppas, för det finns många som kan göra "bättre" mobiltelefoner, att Iphonen sätter fart på den resterande mobilmarknaden. Jag hoppas på mash-ups mellan Apple och Nokia, Samsung och alla femtia elva tilverkare. Jag hoppas det bantade mac os släpps fritt. Och framförallt att vi konsumenter stödjer företag som åtminstonde gör ett försök att ge oss produkter som är "lätta" att använda. /Jonas Öquist

 • Google Glass: Det första intrycket « inUsefu

  […] 7 år sedan fick vi två exemplar av den första iPhonen till vårt kontor. Jag skrev då ett blogginlägg (sorry för de saknade bilderna) om de första intrycken av den och jag minns fortfarande idag […]