iPhone - The best phone for business? Really?

Martin Howard

Iphone_business_3 Det är bara att konstatera: man är arbetsskadad. Det är svårt numer att interagera med teknik utan att konstant utvärdera den. Fick tag en iPhone 3G för två dagar sedan och har en del reflektioner på den som ett arbetsverktyg, framförallt med tanke på Apples slogan "The best phone for business. Ever."

Har tidigare haft en Windows Mobile "smartphone" (och svurit, aldrig mer!), sedan gått och lurat på en Sony Ericsson P1, men det blev en iPhone efter att ha lekt med en kollegas iPod Touch. Visserligen gillar jag Apples produkter, men huvudsakliga skälet att välja iPhone var att Apples lösning på interaktionen verkade vara snabbare och enklare än Sony Ericssons (har en k800i privat).
 
Snabbt konstaterar jag att det finns fem, i mitt tycke, allvarliga brister med den, om den ska fungera som ett effektivt och användbart arbetsredskap i businessmiljö. I ingen speciell ordning är dessa:
 • Kontaktlistan. Hur slö får en telefon vara? Jag väljer "Contacts" ur menyn, får upp listan, och får sedan vänta 5-10s innan den reagerar på första interaktionen (skroll, eller val). Under tiden måste jag sitta och stirra på en telefon som tvärvägrar att reagera, eller att ge någon form av återmatning på vad sjutton det är som händer och tar sådan tid.
 • VCard. iPhone förstår inte vad ett SMS med en VCard från en annan telefon är. För iPhone är det bara ett stycke text med "länkar" i. Till följd tvingas man manuellt skapa en kontakt och lägga in uppgifterna i den. Multiplicera med 100 kontakter gånger arbetstid.
 • Mötesbokningar. Jag kan boka grejer i kalendern, jag kan ta emot mötesinbjudningar från andra, jag kan få bekräftelser på mötesinbjudningar som skickats till andra via Outlook-klienten, men jag kan inte, från iPhone, skapa en mötesbokning och skicka inbjudan till andra deltagare.
 • ToDo. Palm etablerade konceptet för de fem grundläggande funktionerna som en PIM/PDA måste ha: Kalender, kontakter, att-göra lista, anteckningar, och synkning. Över elva år senare lyckas inte Apple leverera iPhone 3G med inbyggd att-göra lista. Tack och lov finns Remember the Milk med iPhone-anpassat gränssnitt. Men när man sitter på flyget då? Eller bara på marken där varken GSM/3G eller WiFi finns? Typ, i källarmötesrum.
 • Batteri. Det som finns är ett skämt. Ett hån. Man hinner inte ens skriva "batteritid" i Anteckningar förrän den gnäller om att bli uppladdad. Exempel från idag: Fulladdad kl 07:00. 50% kl. 10:45. Jag har ringt två korta samtal, kollat mejl, surfat på T-banan de 20 minuter det tar mig att ta mig till jobbet, samt lyssnat på musik i en timme. Och en batteriindikator som anger kvarvarande laddning med ungefär samma noggrannhet som att spå i kaffesump.
"The best phone for business?" Inte riktigt än. Problemet ligger kanske i att iPhone 3G försöker vara lite av allt möjligt. iPod. Bärbar videospelare. Telefon. PDA. Handdator. Utan att egentligen vara något av dem fullt ut.

För att parafrasera Alan Cooper: What do you get when you cross a telephone with a computer? A computer!

/Martin Howard

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 • Björn

  Dålig batteritid? Det är inte konstigt om man sitter 20 minuter och surfar. Det tar mycket batteri. Om du sitter 20 minuter och surfar med vilken telefon som helst kommer batteriet att gå åt. Bra inlägg annars. //Björn

 • Anders

  Klockrent citat om gränslandet mellan dator och telefon, det hade jag inte hört förut...

 • Johan Bergman

  Jag tycker att kontaktlistan känns rappare nu med 2.1. Har du installerat den uppdateringen?

 • iphone3gsucks

  telefonen kan ju inte ta emot 3g signaler !! hur kan det komma sig att så många inte märker det... och som lök på laxen blir ju batteriet lidande dra ner ljusstyrkan så får fu bättre battid

 • Björn

  Som svar till phone3gsucks: Enligt detta testet så fungerar Iphonen minst lika bra som andra telefoner.

 • iphone3gsucks

  att den, funkar i labbet...det vet vi...inte i verkligheten skribenten av artikeln var ej intresserad av att ta reda på varför 3g mottagningen suger fett... antingen så var de köpta, alt. deras utrustning är totalt värdelös,alt. labbetester är ej intressanta då de ej kan framställa en verklighetsbild

 • prylgalningen

  Jag tycker då inte är det.