Jag blir galen!

Jonas Söderström

Kvitto med orimliga mängder siffrorDet är den tiden igen - månadsskifte - och det är dags att summera kvittona för utlägg och skicka in redovisningen.

Något som brukar utlösa en kör av suckar och stönanden, här på inUse liksom på de flesta arbetsplatser.

Varför är det så jobbigt?

Det ekonomiavdelningen brukar kräva är tre saker: belopp, momsbelopp och datum.

Men ofta får man leta sig fördärvad efter något så enkelt som kvittots datum!

Det kan stå däruppe, därnere, mitt i smeten. Och oftast utan att vara markerat med fetstil eller på något annat sätt.

Istället svämmar kvittona över av andra siffror, som rimligtvis måste vara väsentliga för ett ytterst litet fåtal. Som här: referensnummer, organisationsnummer, registreringsnummer, rapportnummer, förarnummer, följesedelnummer, abonnentnummer, taxameterkonstant, samt datum för (tydligen) när chauffören fick sin senaste plomb hos tandläkaren. Det verkar vara ett rent förbiseende att vi inte också får veta chassinumret på bilen, åkarens skonummer, hans barns snittbetyg och telefonnumret till hans svärmor i Gislaved.

Så här ser det dessvärre ut i många fall. Exemplet här bredvid är inte extremt.

Och det är ju inte bara om man ska skriva utläggsredovisningar som det vore bra att lätt se datum. Också den som vill byta en vara inom en viss tid, till exempel, behöver se datum. Och det kan ofta vara lika svårt att hitta momsbeloppet.

För mycket information - och den viktigaste eller mest efterfrågade informationen lyfts inte fram.

Det här är en sjuka i samhället idag. Så här ser många datasystem, som vi förväntas använda i arbetslivet, också ut. Skärmar med ofantliga mängder information, inte sorterad efter vad som är viktig, och med usel layout. Dålig informationsdesign är i många system det största problemet. 

När får vi se studien som räknat ut hur mycket tid som arbetslivet förlorar på onödigt mycket och onödigt svårtolkad information?

/Jonas Söderström

PS: Imorgon: ett litet tips om hur man gör det bättre.

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Peter H

  Fråga ekonomerna om dom tycker org.nr. är onödigt. Jag tror att allt är dit-tryckt för att det står i en lagtext någonstans. Kanske skulle vara lag på att de skall vara enkla att läsa med :-p "Mina" ekonomer har satt upp snyggaste och fulaste fakturan. Så att man kan se hur (de tycker) man ska eller inte ska göra.

 • Jonas Söderström

  Här är en annan sak lagen säger: kvitton måste sparas i tio år. Men trycket på termopapperet har bleknat bort redan efter ett halvår ... min revisor blir galen! :-= Skämt åsido, visst kan ett kvitto eller en skärm innehålla mycket information - bara den har rätt hierarki, är väl "chunkad" och väl etiketterad!

 • Markus

  Kan väl bara hålle med, men är det bara jag som tycker det också är lite dumt att publicera sin kontokorts-information på internet? (Precis under summan.)

 • Jonas Söderström

  Tack för omtanken, Markus! Vem som vill må dock försöka köpa nåt med det där numret - just det är kraftigt manipulerat.... inte en siffra är rätt. :-)

 • Erik

  Bra photoshop jobb där!