Jonas Söderström om Jävla skitsystem! i Gomorron Sverige

Pelle Sten

I morse deltog Jonas Söderström, informationsarkitekt på inUse, i Gomorron Sverige och berättade om sin bok Jävla skitsystem! Du kan se inslaget här nedan.

Direktlänk till klippet på svtplay.se för dig med iPad eller iPhone.

I torsdags var det World Usability Day. I samband med det intervjuade SR:s Vetandets värld Jonas Söderström om boken. Du kan lyssna på programmet här.

Här svarar Jonas på några vanliga frågor om dåliga datasystem.

Är det datorsystemen som är så dåliga eller är det vi som inte kan hantera dem? – Det är ”ditt fel”, eller ”vårt fel”, lika lite som det är undersköterskans fel att hon får ont i ryggen eller gruvarbetarens att han får förstörda lungor.

Vad stör eller irriterar mest? – Många stör sig säkert på teknikstrul, när systemen krånglar. Men många system skapar stress även när de rullar – därför att de är dåligt designade. Om det till exempel krävs 25 knapptryckningar bara för att ta betalt för en enkel vaccination. Om man måste memorera obegripliga koder för att programmera hänvisnings-systemet till telefonen. Om det kommer en ny systemversion där dom plötsligt har ändrat alla snabbkommandon. – Väldigt vanligt – men märkligt – är också att användarna inte får någon utbildning när nya system introduceras.

Vad ska man göra åt detta? – Framför allt måste vi nå projektledarna, IT-cheferna, inköparna, beslutsfattarna; de som styr utvecklingsprojekten, de som köper in system. – De ser oftast till SINA vinster med systemen – men de har ingen aning om att det krävs ”blod, svett och tårar” av vanliga användare för att sköta dem.

Ser du någon förändring. Blir systemen enklare, mer begripliga att hantera? – Man har vetat i 20 år hur man ska göra användbara it-system. Ändå struntar man i det, när det gäller arbetslivets system, så ofta. Därför att man kommer undan med det. – Så om saker ska förändras måste vi som användare ställa mycket tuffare krav. Jag har lite skämtsamt sagt att vi måste starta ett användaruppror. Man måste kunna säga ”Jävla skitsystem!” högt och ofta – om det behövs.

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Jonas sitter i Morgonsoffan! « inUseful

  [...] Nu kan du se inslaget här. [...]

 • Tweets that mention Jonas Söderström om Jävla skit

  [...] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten, Joakim Axelsson, Jon Karlsson, Henrik Östlund, mikke flip and others. mikke flip said: Jonas Söderström om Jävla skitsystem! i Gomorron Sverige http://goo.gl/fb/rGxud #okategoriserade [...]

 • Mikael

  UX Rockstar!

 • Margareta Berg

  Undertecknad deltog i utvecklingenprojektet Melior inom VGR ca 1996-2000. Undervarje möte hävdade jag att det inte gick att bygga ett enda stort system som motsvarade kraven inom hela sjukvården. Jag tjatade mig trött om att bygga ihop systemet av olika mindre delar som kunde dockas samman efter behov, t ex text, lab-funktion, röntgenbilder, EKG, olika bokningssystem och övervakningssystem - ja allt som kan tänkas ifrån psykiatri till ögonkirurgi. Idag läser jag Jonas Bergströms uttalande om att man inte kan bygga ett enda heltäckande sjukvårdssytem, utan att man måste bygga ihop detta av mindre delar, applikationer. TACK. Underbart. Synd bara att INGEN lyssnade för 15 år sedan./ Mvh Margareta Berg Med dr, fd IT-chef, projektledare och medlem i fd Landstingsförbundets IT-råd.