— 1 min read

Jonas Söderström vann STIMDIs stora pris

Read 1218 times

Informationsarkitekten, författaren och inUsaren Jonas Söderström fick i förra veckan motta STIMDIs hederspris. Grattis Jonas!

Varje år delar STIMDI, Sveriges tvärvetenskapliga intresseförening för människa-datorinteraktion, ut ett pris. Det går till en person som på ett värdefullt sätt bidragit till föreningens syfte. Detta år gick priset till vår egen Jonas Söderström.

– Fantastiskt hedrande och enormt roligt! sa en glad Jonas precis efter prisutdelningen.

Spridning av skrivna och talade ordet

Motiveringen för utmärkelsen lyder:

Jonas har som få öppnat ögonen för många utanför vårt skrå när det gäller bristande användbarhet, genom sin bok ”Jävla skitsystem!” som rönt stor uppmärksamhet i media, och genom sina många uppskattade insatser som konsult, föreläsare, bloggare, med mera. Ett av de ständiga problemen för oss som arbetar med människa-datorinteraktion är den dåliga sjukdomsinsikten hos beställare och leverantörer, och här har Jonas gjort en värdefull insats genom att slagfärdigt sprida det skrivna såväl som det talade ordet.

Nu ska stenen väck

– Digital arbetsmiljö är ett stort, jäkla stenblock. Nu har vi fått det i vaggning! Men det krävs att vi är många tillsammans som sätter skuldran emot och tar i av alla krafter: nu ska stenen väck! Jag hoppas ju att den förståelse och beslutsamhet som kan skapas av min bok och alla föreläsningsturnéer också ska ge fler jobb till alla duktiga interaktionsdesigns- och UX-kollegor (de flesta duktigare än jag!). Så förhoppningsvis kan jag ”betala tillbaka” för priset på det sättet, tillägger Jonas Söderström.

Jonas är den tredje på inUse som tilldelas priset. Tidigare år – 2006 och 1997 – har både Ingrid Domingues och Nils-Erik Gustafsson fått priset.