Kort om kort, parkeringsautomater och spärrtjänster

Johan Berndtsson

– Det blir 109:-.
– OK. Hmm... Var är mitt betalkort? Inte i plånboken. Konstigt. Inte i någon ficka... Märkligt... När hade jag det senast? Nej! Jag måste ha glömt det i parkeringsautomaten idag på morgonen!

Känner ni igen känslan? Paniken som sprider sig. Rädslan att kortet har hamnat i orätta händer, och att någon ska ha hunnit använda det. Ångesten kring det krångel man anar kommer att följa. Även om ingen har hunnit använda kortet måste jag – efter att jag spärrat det – klara mig utan kort ett par dagar. Finns det kanske ställen som jag går till, men som inte längre tar mynt och sedlar?

Det första jag gör när paniken lagt sig är att plocka upp mobilen, starta bank-appen och kolla om pengarna finns kvar. Allt lugnt så här långt. För säkerhets skull flyttar jag nästan alla pengar från lönekontot till sparkontot så att de inte är åtkomliga via kortet.

Sedan börjar jag leta efter ett sätt att spärra kortet i mobilen. Hittade inget på startsidan, så jag testade ”Kontakta oss” och ”När något blivit fel”.

Swedbanks mobil-app.

Inget. Sedan klickade jag runt bland resten av valen. Finns inte. Inte där jag letade i alla fall.

Intressant. Jag tänker att man som regel bör designa för de vanligaste, och de viktigaste, situationerna. Att man tappar bort sitt kort är så klart inte särskilt vanligt. För mig var detta första gången någonsin, men jag har hittat andra personers kort i parkeringsautomater vid två (!) tillfällen. Så visst händer det.

...

En omtänksam kollega betalade min lunch, och eftersom pengarna nu är flyttade till ett konto man inte kommer åt via kortet äter jag klart innan jag promenerar bort till parkeringen. 

Inget kort någonstans. Inte så konstigt kanske. Det är ju fem timmar sedan jag parkerade här. Och Heden är en av Göteborgs mest populära parkeringar...

Hej Google! ”Spärra kort swedbank”... 08-411 10 11. Bara två minuters väntetid i telefon. Bra hjälp av ”Anders”. Klart. 

...

Om vi nu funderar på hela denna kundupplevelse och vad som skulle kunnat vara annorlunda tänker jag på två saker:

För det första. Om vi bortser från möjligheterna att betala med mobilen, etc. så bör biljettautomatens flöde designas om så att parkeringsbiljetten inte skrivas ut förrän jag tagit mitt kort. Hade så varit fallet så hade jag, och säkert många med mig, aldrig blivit av med mitt kort överhuvudtaget. Som det är nu så skrivs biljetten ut innan automaten säger åt mig att ta mitt kort.

Parkeringsautomaten printar biljetten innan man tagit ut sitt kort.

Det är så klart väldigt lätt hänt att man fokuserar på den primära uppgiften (parkera bilen) och glömmer steget (stoppa tillbaka kort i plånboken), särskilt om man är lite stressad.

Ny Swedbank-app, med funktion för att spärra kort.

För det andra. När det väl skiter sig – oavsett om grundorsaken är en dåligt designad parkeringsautomat, eller att man förlorat kortet på något annat sätt – så bör man kunna få hjälp direkt i mobil-appen. Antingen genom en funktion som spärrar kortet direkt, eller som en genväg till att ringa rätt kundservicenummer. Så – Swedbank: Vad sägs om en extra knapp?

En intressant aspekt i detta nedslag i verkligheten, och i alla andra sammanhang när man beskriver en kundupplevelse från det verkliga livet, är att det inte finns en ensam organisation som själv kan säkerställa att det här blir en bra upplevelse för kunden. 

Jag utgår från att de som har mest att förlora på kort som glöms i parkeringsautomater, förutom kunderna, är kortutfärdarna (i detta fall Swedbank). Den tid och den kostnad som är förknippad med borttappade kort borde även om den inte är skyhög ändå vara mätbar. Parkeringsautomattillverkare och parkeringsbolag har däremot sannolikt väldigt lite på att vinna på att fixa problemet. Folk kommer att vilja parkera ändå, även om de glömmer sitt kort en gång eller två.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • Peter Erhard

    Ett case som är ännu vanligare, iallafall i mitt liv: jag tror att jag har tappat bort kortet, men det dyker upp några dagar senare. Har fortfarande aldrig verkligen tappat bort ett kort, men beställt nya säkert 10 gånger på grund av att de gömt sig. En spärr som kan lyftas snarare än att makulera hela kortet vore väldigt fiffigt för både mig och banken.

  • Pia-Karin

    Självutcheckningsautomaterna som blir alltmer vanliga i butikerna är nästan ännu värre. Där ska du ha koll på och interagera med två olika skärmar. Jag har lyckats glömma mitt kort i en sådan men någon snäll människa lämnade det till butiken.

  • Henrik

    I Jönköping finns en typ av automat som är helt totalt fail när det gäller ux med stor display som ger itrycket av att vara touch men assisteras av extremt dåliga knappar runt omkring https://instagram.com/p/vVvDvwta78/?taken-by=sherpan