Krig och fred och diagram

Jonas Söderström

Såg du sista avsnittet av tv-serien "Krig och fred" igår? Med tanke på det kan det vara värt att påminna om Charles Joseph Minards diagram över Napoleons ryska fälttåg - bilden som kallats världens bästa visualisering av komplex information någonsin:

Minards diagram över Napoleons ryska fältåg

Den gula linjen är den franska arméns marschväg in i Ryssland, från övergången av floden Niemen (som idag rinner genom Litauen). Längst upp i högra hörnet ligger Moskva (lättare att se på en stor version av kartan (nytt fönster).

Därifrån visar den svarta linjen återtåget - och hur armén krymper och krymper. I nederkant finns en linje som visar hur temperaturen under reträtten sjunker till nästan 40 minusgrader.

Det är hjärtskärande att se skillnaden mellan linjerna i kartans vänstra kant: Napoleon marscherade in i Ryssland med nästan en halv miljon man. Bara tiotusen kom hem.

 

Den serie SVT visat nu var väl tyvärr en av de sämre filmatiseringarna av Tolstojs tegelsten - i alla fall regimässigt. Trots färg, kostymer och effekter blev det mest yta. Förstod vi, såg vi, plågorna och kylan? Nej, knappast.

Det är därför märkligt att något så torrt och skenbart "ytligt" som ett diagram - när det är riktigt väl utfört - kan ge en så stark, dramatisk, praktiskt taget fysisk upplevelse.

Det finns många texter om Minards karta på nätet för den som vill läsa mer: hos Wikipedia förstås, eller på Strange Maps ("Vital Statistics of a Deadly Campaign: the Minard Map"). Vill man läsa om den i pappersform skaffar man Edward Tuftes magnum opus, The Visual Display of Quantitative Information. Hos Tufte kan man också beställa den som affisch.

/ Jonas Söderström

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • DavidR

    Visst är det mer intressant än den träiga italienska produktionen på svt. Kanske den brittiska version från 70-talet som går på Axess tv hade varit en bättre tidsatsning... Men när det gäller visualisering, var det någon annan som såg den inspirerande dokumentären om Hans Rosling (professor på KI) på svt för någon månad sedan? Finns inte längre på svt-play men kolla hans webbplats gapminder.org, och hans berömda presentationer på ted.org. Nu har Google köpt upp visualiseringsprogrammet, som finns tillgänglig som Trendalyser.