Kugghjul eller skiftnyckel för inställningar?

Peter Erhard

En het maildebatt blossade upp om vilken ikon som var att föredra för att komma åt inställningar, kugghjulet eller skiftnyckeln. Debatten verkar rasa på fler ställen, kolla till exempel Google Chromes skiftnyckel alldeles ovanför webb-Googles kugghjul.

Kanske finns det en logisk förklaring? Om du vet, hör gärna av dig i kommentarerna.

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 • David Juhlin

  Som ni nämner så har ju Google själva svårt att avgöra vilken ikon som är bäst att använda. Jag tycker tyvärr frågan är lite felaktigt formulerad, jag tycker den bör vara delad i två frågor. 1. Förstår användarna vad kugghjulet innebär? 2. Förstår användarna vad skiftnyckeln innebär? Jag tror att svaret är ja på bägge, dvs. det spelar ingen roll vilken som används bara det används kontinuerligt på webbsidan/produkten.

  Att utföra användartester för att ta utröna vilken som är bäst tycker jag personligen är slöseri med resurser (vilket Google också verkar tycka). Orsaken till detta är att det troligen är så lite skillnad mellan dem båda att det krävs ett väldigt stort antal försökspersoner för att få ett signifikant resultat.

 • Samir Fors

  I det här fallet undrar jag hur mycket förvirring och felklick som skulle inträffa om man hade två skiftnycklar precis under varandra.. Men om det här var medvetet eller bara en effekt av olika smaker har jag inte bättre idé om.

 • Mattias Östergren

  Stor skillnad ju! Det ena betyder Preferences och det andra Settings!

  ;)

 • chris Jangelöv

  Det är ju också så att det inte betyder så mycket om skiftnyckeln föredras av 60% utan det viktiga är vilket alternativ som störst antal fattar, eller rättare, vilket procenttal fattar INTE vad ikonen handlar om. (Nu är ju inställningar lite speciellt som exempel eftersom ingen letar efter den innan man är motiverad - men då kan man vara starkt motiverad)

 • Eli Toftøy-Andersen

  Symbolet for skiftenøkkelbrukes ofte for admininnstillinger, mens tannhjulet brukes for personlige innstillinger. Kanskje det er tilfellet her?

 • Erik

  Rent logiskt finns det vissa viktiga skillnader, även om de inte är helt lätta att beskriva.

  Skiftnyckelns attribut: A. Brukbar av användaren B. Kan justera komponenter C. Kan förflyttas D. Helt fristående E. Används tillfälligt F. Universell

  Kugghjulets attribut: A. Ej brukbar av användaren B. ÄR en komponent C. Kan ej förflyttas D. Nödvändig del av något större E. Används konstant F. Unik

  Och vissa likheter.

  Skiftnyckeln och kugghjulets delade attribut: A. Relaterade till mekanik B. Gjorda av metall C. Funktionella

  Vad man kan dra för slutsatser av detta, och huruvida det har någon betydelse för användarens förståelse och användning av symbolerna i sig lämnar jag odiskuterat här.

  Fyll gärna på med fler skillnader och likheter!