Kunde ha varit snyggt...

Johan Berndtsson

Kran1 I veckan hade jag återigen nöjet att besöka hufvudstaden, och fick syn på en snygg kran på väggen på ett café.

Tyvärr förtogs den positiva upplevelsen eftersom personalen satt upp en skylt med instruktioner för hur den skulle användas.

Förmodligen tröttnade de helt enkelt på alla kunder som var tvugna att fråga.

En kran? Som kräver bruksanvisning?

Det är 2008 och den gamla sanningen "If it needs a sign it's a bad design" gäller fortfarande.

Åtminstone när det gäller vardagsprylar.

Skylt2

Suck.

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 • Peppe Bergqvist

  Var i Florence på CHI och där fanns det inte heller någon kran att vrida på, däremot en fotpump, ganska praktiskt när man väl kommit på det. I Frankrike stötte jag även på en knäpump, man satte knäet bredvid spaken och tryckte utåt. Kanske inte är en helt dum idé att slippa ta i samma kran både före och efter man tvättat händerna.

 • Johan Berndtsson

  Instämmer i att tanken är god, men visst borde den gå att realisera utan att man behöver sätta upp en massa skyltar? Eller?

 • Sebastian

  Men det var ju en söt liten illustration i alla fall.

 • Anders Fougstedt

  Helt klart bra idé för att slippa bakterierisker från kranen själv, man tar ju i den före och efter som Peppe säger. Anledningen till instruktionerna är väl helt enkelt dock att den här designen är så långt ifrån våra invanda konventioner. Gissar på att man i det här fallet skulle behöva göra knappen i golvet så synlig att man ser den så fort man närmar sig kranen, och se till att den har rätt affordances för att se tryckbar ut, så att säga =) I värsta fall kanske bara forma om någon del av kranen eller handfatet så att de leder blicken neråt (lägga in nån pilform eller så kanske).

 • Niklas Olsson

  Stockholm, kaffe med mjölk? De är duktiga på att sätta etiketter på saker. En gång tilltalade de mitt sällskap "grabbar", varpå vi aldrig återvände.

 • Johan Berndtsson

  Tja, eller varför inte göra själva knappen på golvet större, så att det räcker att man står framför handfatet för att vattnet skall börja rinna? Eller varför inte tänka fotoceller? Bästa sättet att ta reda på vilken lösning som är bäst är sannolikt att sitta ner en timma och studera vad de som går fram till kranen faktiskt gör när de försöker få fram lite vatten...

 • Emil Ovemar

  Detta blogginlägg angående fotpump till kranar är intressant: http://tinyurl.com/5mnbud Både hygien och miljöaspekt alltså. Det är intressant att sätta enkelhet och användbarhet i relation till saker som hälsa och miljö. I vissa lägen får kanske användbarhet "lägga sig" (eller kanske nedprioriteras en aning) i förmån för viktigare saker? Intressant att se helheten. Håller med om att man såklart kan dra uppmärksamhet till pedalen på snyggare sätt. En liten kommentar på denna blogg: Varför är kommentarerna i omvänd kronologisk ordning? Det är väldigt omvänt att först läsa en text, sedan scrolla längst ner och sedan läsa kommentarerna baklänges uppåt. Det känns inte riktigt som något från inUse. Jag förstår fördelen för den som kommer tillbaka till en text flera gånger och vill slippa scrolla för att se det nya men hur många går tillbaka till ett blogginlägg flera gånger? Jag tycker kronologisk ordning på kommentarer borde vara standard. Blogginlägg med senast överst men kommentarer med äldst överst alltså. Låter omvänt men mer användbart tycker jag.

 • Jonas Söderström

  Notera att denna kran är till för att fylla ditt glas, när du vill ha vatten till lunchen. Inte för att dricka vatten ur, och inte för att tvätta händerna. Den sitter i serveringslokalen, inte på toaletten. Så bakterierisk är ingen issue här, inte mer än för t ex handtaget till dörren på lunchstället ...

 • Johan Berndtsson

  Kommentarerna är i omvänd kronologisk ordning för att vi inte hunnit ta tag i detta. Vi har en lista med ett 20-tal punkter som skall ändras. Så... i sinom tid. :-)