Länkar direkt i texten

Johan Berndtsson

Jag har nu vid ett flertal tillfällen träffat informatörer på stora företag och myndigheter som bestämt hävdar att man inte bör länka inne i en text, utan istället samla länkarna i slutet. Själv är jag inte lika säker. Om användaren klickar på en av länkarna är det ju sannolikt för att hon tror att informationen på den sida som länken leder till kommer att ge svar på just hennes frågor snabbare än texten på den sida hon just nu läser.

För att få klarhet frågade jag en av de personer som vet mest om att skriva på webben, Jonas Söderström.

- Hej Jonas! Varifrån kommer egentligen regeln om att man skall samla alla länkar nederst i en text? 0ch gäller den fortfarande?

Jonas Söderström- Jag är nog medskyldig här. Jag tyckte så för några år sedan. Men jag har till viss del ändrat mig. Nu tycker jag att länkar i text kan fungera rätt bra.

- Det fanns tre skäl till att jag tyckte så förut. Dels tyckte jag att läsningen blev störd av en massa understruken blå text inne i den.

- Dels blev det ofta väldigt oklart vad länkarna egentligen ledde till, när de bara bestod av några enstaka ord som i "kongressen i Helsingfors".

- Dessutom pratade man mycket om det där med att inte lura iväg läsarna. Särskilt mycket på webbar med annonser förstås. Men också att användarna skulle förlora sammanhanget i en text om de lockades att lämna den.

- Så rekommendationen var: skriv tydliga länkar och lägg dem i underkant eller vid sidan, ungefär som vanliga hederliga fotnötter.

- Det är fortfarande okej - men idag är jag mindre kategorisk. Tabbade webbläsare gör det ju lätt att öppna en länk i en flik bakom den aktiva, och läsa den senare. Vi har vant oss vid andra, mindre påträngande färgscheman för länkar som ändå kan vara tydliga i löpande text.

- Nu tycker jag också det är en bra hjälp för att skicka läsarna till rätt information snabbt. Och man kan ofta komprimera ett referat genom en att bara ge en länk.

- Och tydliga länkar bidrar numera också till textens trovärdighet, tycker jag: när jag ser länkarna ser jag dem som hänvisningar till verkliga källor, som jag kan kolla. Bloggandet har påverkat mig här.

Kompendiet 'Att skriva för webb är att skriva för publik'- Problemet med kryptiska formuleringar kvarstår, men då får man försöka lära skribenterna att skriva bra länkar.

- I "Att skriva för webben" avråder jag från länkar i löpande text. Det är en av sakerna som jag har tänkt modifiera i nästa upplaga, som jag hoppas kunna skriva under året.

- Där ser man. Tack för ett utömmande svar Jonas!

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • Mr Burns

  Understundom nyttjar jag min elektroniska neuronhjärna till att traversera olika sk. "webbar".

 • MB

  Att länka inuti texten eller ej borde bero vilket syfte man med sin text. Vill man i första hand guida läsaren vidare (så snabbt som möjligt) - länka i texten. Om man istället skriver en längre fördjupande text och vill ge läsaren en mer "ostörd" läsning, då är länkning efter eller vid sidan om texten kanske bättre. Webcredibles tips för att skriva tydligare länktexter: http://www.webcredible.co.uk/user-friendly-resources/web-usability/effective-link-text.shtml

 • Simon

  Man kan bygga sin CSS så att länkarna skrivs ut explicit på skrivaren, men inte syns i löptexten. Det är rätt bra. Då blir länken i webbläsaren bara ett par understrukna ord, men på pappret blir de en riktig url.

 • Jens Wedin

  Jag jobbar på Skatteverket och när vi utbildar skribenter som skriver på vår webbplats uppmanar vi dem att antingen lägga länkarna efter stycket, längst ner på sidan eller som relaterad information (den hamnar i vår högra kolumn). Vi gör detta just som skrivit ovan, vi vill att man ska läsa klart först innan man bestämmer sig för att gå vidare i en länk. Det som även blir bättre är om man lägger länkarna i en lista, då blir det enklare för de med skärmläsare (JAWS), de får då uppläst "Lista med 17 länkar" och sedan läses varje länk upp, då vet den som användare skärmläsaren hur många länkar som kommer. Här är ett exempel http://skatteverket.se/funktioner/kalender/kalender.4.18e1b10334ebe8bc80005706.html