Läsplattor ger en dålig läsupplevelse

inUse Experience

När Apple lanserade iPad sade många analytiker att den skulle revolutionera bokläsandet. Men dedikerade läsplattor har funnits länge utan att påverka läsandet. Därför gjorde vi en användningsstudie för att undersöka varför de inte blivit en framgång, och om iPad kan skapa ett genombrott för e-böcker. Svaret var nedslående.

Från ett användningstest av en Bebook One
Från ett användningstest av Bebook One. Foto: Pelle Sten

Efter testet var det ingen som ville köpa en läsplatta. Deltagarna sa bland annat: ”Konstigt att det tar längre tid att söka i en bok än att söka igenom hela internet med Google” och ”För mer än tusen kronor vill jag ha mer än något som visar text på en grådaskig bakgrund”. Däremot var alla som fick testa iPad intresserade av att skaffa en. Men inte primärt för att läsa på.

Jakob Hammarbäck, projektledare för studien, beskriver de mest oväntade resultaten från undersökningen:

– Själva idén med läsplattor är att kunna bära med sig många olika böcker, men det är svårt för användaren att få in materialet på läsplattan. Det är som att behöva ringa till bokaffären och boka tid, och när man kommer dit tar man en kölapp, sen ska man själv sprätta sidorna på en bok som inte får plats i handväskan.

– Att byta den klassiska pappersboken till något elektroniskt är inte attraktivt när det inte erbjuds något mervärde. En läsplatta skulle kunna läsa upp texten som en talbok eller erbjuda extramaterial. Avsaknaden av detta gör att testpersonerna avstår från att köpa en läsplatta.

I undersökningen lät vi femton användare testa antingen iPad eller en av fyra läsplattor som fanns på den svenska marknaden våren 2010: Amazons Kindle, iRiver Story, BeBook (tidigare såld i Sverige under namnet Letto) samt Sony Touch Reader.

Användningsstudien utfördes av Tony Berger som ett examensarbete vid Institutionen för Kommunikation, Medier och IT vid Södertörns högskola.

Här kan du ladda ner rapporten i pdf-format.

Kontaktpersoner:

Jonas Söderström, Informationsarkitekt och författare av rapporten.

Jakob Hammarbäck, projektledare.

Lämna en kommentar