Ljusknapparna kommer tillbaka, eller: The return of the light switch from hell

Jonas Söderström

För några år sedan föreläste jag på Södertörns Högskola. I föreläsningssalen fanns en uppsättning ljusknappar som jag bara inte kunde begripa mig på. När jag försökte släcka ljuset vid tavlan tändes det i salen, och så vidare. När jag till slut kunde fråga en lärare som jobbat flera år på skolan, hur man ändrade ljuset i salen erkände hon att hon fortfarande inte förstod hur man skulle trycka!

Man kan läsa mer om det i artikeln Konsten att krångla till det . Eftersom de där ljusknapparna (och framför allt den bruksanvisning man hade blivit tvungna att sätta upp till dem!) illustrerade flera begrepp och problem inom interaktionsdesign och användbarhet, brukar jag använda dem som exempel när jag föreläser.

Lysknapp_nacka_smallHäromdagen skulle jag föreläsa om användbarhet för en klass på Nackademin i Stockholm. Bilderna på Södertörns knappar fanns med.

Men vad hittade jag när jag skulle försöka ändra belysningen i salen? En annorlunda men precis lika förvirrande och ostyrbar  knappuppsättning!

Jag tryckte och tryckte, men lyckades inte ändra belysningen som jag ville.

Eleverna intygade att de inte heller kunde styra ljuset.
"Jag brukar trycka på alla knappar i snabb följd och då brukar det oftast hända något", svarade en.

Så jag fick en till knapp i min samling med svåranvändbara prylar. Roligt, på sitt sätt ... men varför i herrans namn ska man behöva krångla till allt så infernaliskt?

/Jonas Söderström

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 • Blind Höna

  Ljusknapparna från helvetet

  Borta på inuseful.se har jag en liten historia om Ljusknapparna kommer tillbaka, eller: The return of the light switch from...

 • Igor

  Hejsan! Bra skrivet om den värdelösa och svårförståeliga designen som vi möts av. Själv läser jag kognitionsvetenskap som innefattar mycket MDI och interaktionsdesign och det här problemet som du beskriver är väldigt vanligt har jag förstått. Visst är det så att många vardagliga saker som egentligen vem som helst ska kunha hantera visar sig vara hur svåra som helst att för allmänheten att handskas med. Att säga till nån att man inte kan tända lampan i salen får man svaret att trycka på lysknappen. Men om man inte förstår hur den fungerar då skulle man i 99% av fallen klassas som en idiot av allmänheten, alla vet ju väl det eller?. Men jag är lite osäker om det här problemet finns överallt eller om det enbart finns på universitet, högskolor och andra typer av byggnader. Jag skulle iallafall inte vilja att de som designade dessa lysknappar skulle ha ansvaret att designa olika typer av gränssnitt, vilken mardröm det skulle vara.

 • Jävla skitinlägg « inUseful

  […] kollega Jonas Söderström skrev för någon vecka sedan om dåligt designade ljusknappar, vilket fick mig att återuppta en annan knapprelaterad spaning som irriterat mig de senaste åren. […]