Lösningen på lösenorden?

Jonas Söderström

Mängden digitala tjänster som kräver lösenord är nu så stor att det är i princip omöjligt att hantera dem alla. Inte minst eftersom kraven ofta är så drakoniska ("Sorry, but your password must contain an uppercase letter, a number, a haiku, a gang sign, a hieroglyph and the blood of a virgin" som ett vanligt internet-meme skojar.)

Därför var det väl bara en tidsfråga tills någon skulle komma på att börja sälja sådana här: Särskild liten anteckningsbok i läderband för lösenord

Hittad i en shop i Seattle förra veckan. Plats för nära 600 lösenord. Faktum är att jag har en sådan här själv - fast det är en helt vanlig anteckningsbok. Andra har som bekant postit-lappar på skärmen.

Det finns naturligtvis digitala lösningar: 1Password, Lastpass, Keeepass, Password Safe, med flera.

Men i ljuset av Edward Snowdens avslöjanden om hur säkerhetstjänsterna gör intrång i alla digitala system - är du trygg att använda dem? Inte minst sedan det kommit uppgifter att NSA känt till och utnyttjat Heartbleed-buggen i två år? Eller skulle du vara mer orolig för att tappa bort den fysiska boken?

Gör det någon skillnad? Vad tycker du? Använder du en digital lösenordstjänst, och hur nöjd är du med den?

Lämna en kommentar

2 kommentarer

 • Susanne Hultman

  Jo, det var kanske väntat att någon skulle komma på att tjäna pengar på ett digitalt problem genom att använda en analog lösning.

  Själv använder jag också en gammal anteckningsbok där jag skriver mina egna kryptiska anteckningar om sajt, användarnamn och lösenord. Jag lämnar gott om plats för varje sajt eftersom jag byter lösenorden med jämna mellanrum. och då bara stryker över det gamla. Då håller jag koll på vad jag använt tidigare. Lösenordsboken du visar på bilden verkar ju inte ha plats för ändringar så då är det väl blyerts och suddgummi som gäller.

  Visst har jag tänkt tanken att min bok skulle kunna komma bort men tror jag håller hyfsat koll på var den befinner sig. 1970-talets adress- och telefonbok har jag fortfarande i min ägo så jag tror nog att jag har koll på min lilla lösenordbok också. Har ännu inte tagit steget att testa lösenordssajterna och tvekar ännu mer nu.

  (Såg förresten att du var med på Kart- och GISdagarna. Synd jag missade det.)

 • ”A key for every computer frustration”

  […] samma affär för allehanda designade prylar i Seattle där jag hittade anteckningsboken i rött läder för lösenord såldes också en annan produkt för att hantera problem som datoranvändning kan skapa. På disken […]