Mac Mini - Lean Mean Machine

Johan Berndtsson

Jag har köpt en Mac Mini från Apple. Eftersom jag främst använder PC till vardags och i alla jobb-sammanhang så tyckte jag att det vore kul att ha en Mac hemma för att dels kunna prova olika programvaror, och dels för att känna efter om jag vill använda en Mac till vardags eller inte.

Själva paketet var på sedvanligt Apple-manér väldesignat, och det var enkelt att få igång datorn. Det var bara att packa ut, koppla ihop alla sladdarna, och starta igång datorn. Jag använder Mac mini med min TV-skärm som bildskärm och stereon som högtalare.

Kruxet var att installera det trådlösa tangentbordet och musen Mighty Mouse, vilket gick bra förutom att man är tvungen att koppla ihop prylarna genom att mata in "ord" för att de skall hitta varandra. På andra prylar så har ju dessa ett unikt ID, så det behövs ingen identifiering med "lösenord" men Apple har säkert sina skäl för att begära inmatning av en kod. En annan märklig sak är att tangentbordet behöver 3 batterier (AA) för att få ström och jag har redan fått byta ut dessa efter knappt en månads användning.

Nästa steg var installation, uppdatering av programvara osv, hitta mitt trådlösa nätverk, etc. Från öppnandet av paketet till fullt fungerade dator tog det ca 1 timme. Det tog lite tid att göra alla relevanta inställningar för skärmen, musen, tangentbordet, men den största skillnaden var väl att vänja sig vid hur man öppnar mappar (folders), klickar på hårddisken, applikationer osv. Jag måste medge att jag har knappt använt instruktionsboken eller webbplatsen för att söka efter någon ytterligare information.

Efter att ha använt min Mac Mini i ca 1 månad så är jag väldigt nöjd med köpet. Den fungerar bra och är tyst. Jag har dock fått starta om datorn ett par gånger, varför vet jag inte - men, som man säger, "den dog".

En sak som är störande är att vissa program som jag använder inte finns till Mac. Istället får jag använda andra program som gör samma sak, vilket har inneburit att jag har undvikit att "jobba" eller göra seriösa saker på Macen.

Ytterligare en sak som är värd att nämna är att jag använder min TV som bildskräm, detta fungerar bra så länge man använder Macen för underhållning och Musik. Men för mer seriöst bruk funkar det sämre. Jag har provat olika upplösningar, men problemet blir antingen för hög upplösning/för liten text dvs oläsbart eller för låg upplösning men suddig text. Rent allmänt vill jag hemskt gärna se en förbättring på webbplatser (föreställ er att jag betalar räkningar via online bank och har svårt att läsa texten, navigationen är otillräcklig, etc) och TV-skärmar vad gäller läsbarheten och skärmupplösning.

Allteftersom vardagsrumsdatorn blir verklighet behöver designers bli medvetna om att de inte enbart designar för datorskärmar och mobiler, utan även för TV-skärmar och projektorer!

Slutligen måste jag dock säga att jag har mina betänkligheter vad gäller Apples påstådda överlägsenhet när det kommer till interaktionsdesign. Jag har helt enkelt svårt att vänja mig vid vissa saker, t.ex. varför inte en mapp/folder öppnas vid enkelklick, eller varför allting måste göras genom filhanteraren "Finder".

/Zayera Khan

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Sammi

    Appropå Finder, kolla in alternativet Path Finder, http://www.cocoatech.com/. Path finder beter sig mer som vanliga filhanteraren i Windows + att den har en hel del andra nyttofunktioner.