Martin Howard till minne

Jonas Söderström

Martin

Vår kollega och vän Martin Howard är död. Han avled den 12 augusti under ett uppdrag för inUse på andra sidan jordklotet, i Sao Paolo i Brasilien.

*
Martin kom till inUse för bara knappt ett år sedan, i september 2008.

Några av oss kände honom sedan tidigare; som lärare från den akademiska världen eller som kollega på tidigare företag. Vi gladde oss verkligen när Martin ville börja på inUse. Han hade en fantastisk erfarenhet och en verkligt djup kunskap inom så många områden: han behärskade ”klassisk” användbarhet och interaktionsdesign, men framför allt de tyngre verksamhetsfrågorna, konsekvensanalyser, strategier, organisations- och metodutveckling. På inUse insåg han blixtsnabbt möjligheterna och styrkorna hos konceptet effektstyrning, och blev snabbt en stor tillgång i rollen som effektstrateg.

Martin var filosofie doktor från Human Machine Interaction Graduate School vid Linköpings Tekniska Högskola. Delar av sina doktorandstudier hade han bedrivit vid det legendariska MIT Media Lab. Han var också verksam vid Human Automation Integration Laboratory vid San Jose State University i Kalifornien, och hade en fil. lic. i datavetenskap från Linköpings Universitet och en magisterexamen i Human-Centred Computer Systems från University of Sussex.

*
Jag minns framför allt två av Martins ansiktsuttryck: det med halva ansiktet hopskrynklat av ett kiknande, stort skratt. Man hade alltid roligt med Martin. Och det andra när han fördjupade sig i något särskilt besvärligt problem: intensivt fokuserad, framåtböjd, med en blick så knivskarp att man förstod att den skulle borra sig in till sakens kärna, blottlägga de underliggande strukturerna.

På inUse hann Martin med uppdrag för SE-Banken, Riksdagen, Västtrafik, Socialstyrelsen, Tradera, Premiepensionsmyndigheten och SonyEricsson. Fler borde ha fått dra nytta av hans analytiska förmåga.

Martin lyckades nästan alltid på något sätt lyfta perspektivet i uppdragen. Även om det först handlade om ”bara” ett användningstest, kunde han dra ut konsekvenserna och förklara dem.

Under ett par år i USA anlitades han av FAA, den amerikanska motsvarigheten till svenska Luftfartsverket, för att granska system för flygledning. Martin kunde förstås ge konkreta rekommendationer på förbättringar. Men därefter kunde han förklara, att om man inte ändrade sina utvecklingsmetoder skulle liknande problem och risker snart dyka upp igen. Hans följande uppdrag för FFA handlade om metodutveckling; och därefter lyftes hans arbete en gång till, och kom att handla om yrkesrollerna i organisationen och deras kompetens.

*
Den första chocken över att Martin plötsligt inte finns med oss längre har lagt sig. Men vi är alla på inUse fortfarande mycket bedrövade och ledsna. Det är ännu lika svårt att acceptera att han inte dyker upp på nästa kontorsmöte.

Även många tidigare kollegor till Martin, från tidigare företag och anställningar, har hört av sig och uttryckt sin sorg och sin saknad.

Jag och Martin slutförde tillsammans ett projekt precis före semestern. Jag föreslog att han skulle komma med mig ner till sommarhuset någon vecka under sommaren. Istället blev det ett nytt uppdrag. Det lockade säkert mer än en vecka i lantlig, stilla frid. Martin drev sig alltid rastlöst framåt för att lära mer, lära nytt, bli bättre.

Nu känns början på hösten tyngre än vanligt. Jag är trots allt glad att jag fick förmånen att arbeta med honom precis innan han gick bort. Från de veckorna bär jag, i sinne såväl som i hjärta, många goda, starka bilder som inte kommer att kunna suddas ut.

*
Vår medkänsla och våra tankar är givetvis också hos Martins familj. Vi vet att er saknad och sorg är oerhörd. Tillsammans med er vill vi alltid minnas honom som den begåvade, entusiastiske och medryckande person han var.

Martin Howard kommer att vara med oss i minnet länge, länge.

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • Mattias Arvola

    Martin lämnar ett tomrum efter sig. Bra text Jonas.

  • Henrik Artman

    Detta är verkligen en stor sorg på många olika sätt. Martin var en trevlig kollega och vän. Mycket stor saknad!

  • mvilcans.myopenid.com

    Jag pluggade med Martin i Linköping och har inte träffat honom sedan -95. Och så läser jag här att han avlidit. Väldigt tråkigt.