Matlagning med mer drag

Johan Berndtsson

Mamma_vid_flktenMin underbara mor hälsade på i helgen. Utöver välkommen barnpassning fixade hon också lunch i vårt nya kök. När vi valde vitvaror hittade vi en inbyggnadsfläkt från Gorenje som i princip inte syns när man inte använder den, och som tänds och startar automatiskt när man drar ut den.

När potatisen kokade som bäst gick jag förbi i köket och såg du hur mamma stod och studerade fläkten samtidigt som hon sköt den sakta in tills lampan slocknade, och sedan ut igen. Sedan om igen, samtidigt som hon nästan lade örat mot fläkten. Vad håller hon på med?

Det såg ganska roligt ut, men egentligen var beteendet inte särskilt märkligt. Det hon försökte göra var att ändra fläktens hastighet. Eftersom den startade automatiskt när hon drog ut den antog hon att en fullt utdragen fläkt innebar max fläkthastighet, och att hon kunde minska fläkthastigheten genom att skjuta in fläkten litegrann. Smart tänkt. Synd att inte fläkttillverkaren varit lika smart, utan istället valt att dölja reglaget på fläktens undersida.

Baserat på denna omfattande empiriska undersökning vill jag därför lämna ett tips till världens fläkttillverkare - skippa fasta fläkthastighetslägen som styrs via separata reglage och koppla istället fläkthastigheten steglöst till hur mycket användaren dragit ut fläkten. För vem vill inte ha mer drag i matlagningen?

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Roger Johansson

    Om det, vilket det ser ut att vara, är en likadan köksfläkt som jag har är en om möjligt ännu mer irriterande egenskap att man måste starta fläkten för att kunna tända belysningen. Fast det är klart, då slipper man ju se en hemskt ful strömbrytare. Bra exempel på hur det kan bli när form får gå före funktion.