minHemby.gd – Där vi skriver vår egen historia

inUse Experience

Europeanas och Riksantikvarieämbetets hackdagar Hack4Europe jobbade ett gäng från inUse med ett koncept som vi kallade myHometo.wn/minHemby.gd. Här är en presentation av konceptet. I svenska kulturarvssamlingar finns det tusentals bilder som berättar om ett Sverige i förändring. Tyvärr är den historien oftast enbart berättad genom bilden. Samtidigt finns det tusentals människor ute i Sverige som har en historia att berätta – sin historia. Det här förenar vi med minHemby.gd.

minHemby.gd – Startsidan
minHemby.gd – Startsidan
r Vi vet att det finns fler som kan berätta. Låt oss crowndsourca Sveriges moderna historia. minHemby.gd kan liknas vid en publik släktforskning för alla städer i hela landet. De personer som använder minHemby.gd lägger till sina historier till en ständigt växande berättelse om Sverige och dess städer. Vi föreslår att Riksantikvarieämbetet och alla andra Europeana-anslutna arkiv och museer ska ta emot material från omvärlden – att skapa tvåvägs-API:er. Bilder hämtas från samlingarna och berättelser skickas tillbaka till samlingarna. Berättelserna kategoriseras sedan av institutionerna som även adderar eventuell saknas metadata, som vilket yrke personen på bilden har, vilken sorts byggnad som syns på bilden och så vidare. En del av den här metadatan existerar redan i dag. Spårvägsmuseet i Stockholm är en av de institutioner som redan i dag publicerar sina bilder på Flickr och uppmanar sina användare att sätta etiketter och berätta mer om personer och platserna som syns på bild. Ett bra första steg men vi ser två stora problem:
  • Det är bökigt för Spårvägsmuseet att hämta in ny metadata och nya berättelser från bilderna på Flickr till sin egen samling.
  • Det är svårt för besökare att få en överblick över vilka bilder som har förbättrats med nya berättelser.
Vi tror att det är värdefullt för museerna att använda sig av berättelserna som är kopplade till deras bilder. Både i det fysiska utställningsrummet, men också som en gemensam webbaserad berättelse om Sverige – Det svenska folkets historia. I förlängningen anser vi att det borde gå att ladda upp egna bilder tillsammans med sina berättelser direkt till samlingarna via API. På samma sätt borde till exempel släktforskare kunna exportera bilder från arkiven för att använda i sina släktberättelser.
minHemby.gd – Bildsidan
minHemby.gd – Bildsidan
r
minHemby.gd – Berättelsen
minHemby.gd – Berättelsen
r
minHemby.gd – Översikten
minHemby.gd – Översikten
r I skisserna har vi använt oss av en text från Nybrowikin och bilder från Riksantikvarieämbetets Flickr-flöde.

Hur det funkar

Via Europeanas API letar via upp de fullskaliga bilderna i respektive samling. Vi valde att använda Riksantikvarieämbetets arkiv över kulturmiljöbilder. Bildlänkarna hämtas ner i en databas tillsammans med metadata om bilden. Användaren loggar in på sajten med hjälp av sitt Facebook-konto och väljer den ort som han eller hon är intresserad av. När inloggningen är klar presenteras en bild som användaren kan välja att skriva en berättelse om eller klicka bort. Vill man titta igenom flera bilder på en gång går det att klicka vidare till en översikt. Om man tror att en bekant eller släkting vet mer om bilden ska man kunna tipsa om den via mejl eller Facebook.

Laget som jobbade på Hack4Europe

Vi har skrivit om Hack4Europe tidigare

Lämna en kommentar