Mozilla Labs Ubiquity: Nytänkande design

Johan Berndtsson

Ubiquity_side Aza Raskin (Jef Raskins son) på Mozilla Labs har tagit fram en prototyp på något de kallar Ubiquity, som visar hur vi på ett mer naturligt sätt skall kunna interagera med de Internettjänster som vi använder dagligen.

Att sammanfoga information som gör vardagskommunikationen mer effektiv är idag väldigt omständligt. Ett av problemen är att den information och de tjänster vi använder är separerade, vill du till exempel bestämma träff med en kompis på ett café genom mail kan du endast länka till en karta inte visa den direkt i mailet.

Det roliga med Ubiquity är att de försöker lösa problemet med inspiration av vårt språk, i princip genom att peka på ett objekt och säg till det vad du vill att det ska göra (address, visa dig) och presentera resultatet sammanfogat.


Även om protypen är fortfarande på alpha-stadiet och därför långt ifrån fullständig, visar den på ett nytt sätt att tänka om hur våra tjänster i framtiden mer sömlöst skulle kunna stödja oss i vår vardag.

Personligen kan jag knappt vänta tills jag kan peka på en damsugare och säga åt den att städa lägenheten. :-)

/Marcus Johansson - gästbloggare som till vardags skriver på sin magisteruppsats på DSV i Stockholm.

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Anders

    Detta var riktigt häftigt, ju mer de får till att text-inputen förstår vardaglig text desto lättare blir den att använda. Jag har just installerat denna alpha och börjar redan bli beroende av den =)