Nielsen har fel säger Scott

Mijo Balic

Läste Nielsen rekommendationer om mobil webdesign när den kom för en vecka sedan. Den lämnade en dålig bismak i munnen på mig och jag började skriva några rader om mina invändningar. Som tur är finns det folk som är snabbare än mig :-)

(För er som inte känner till Nielsen så är han en välkänd profil inom användbarhet och har varit oerhört framgångsrik på att skapa mediautrymme kring sina rapporter och studier.)

Scott Gilbertson sammanfattar Nielsens rapport med citatet (hämtat från Nielsens rapport): Nielsen’s controversial advice can be distilled down to this nugget: “good mobile user experience requires a different design than what’s needed to satisfy desktop users. Two designs, two sites, and cross-linking to make it all work.

Läs gärna Scotts hela artikel eller min sammanfattning nedan:

Why Jakob Nielsen Is Wrong About Mobile Websites

Helt kort poängterar Scott:

 1. Nielsen har tidigare avfärdat "Mobile first" (att man borde utgå med att designa för mobilen) eftersom han hävdar att desktop PC även framöver kommer att vara viktig när man surfar. (Det ena utesluter inte det andra säger Scott).

 2. Nielsen hävdar att en sajt inte kan tillfredsställa användarnas behov i mobilt och stationärt sammanhang. (Fel säger Scott det finns flera responsiva exempel)

 3. Nielsen rekommenderar att man "redirectar" en mobil-surfare till en speciell mobilversion av sajten (Scott svarar med att bara för att man surfar in från en mobil så betyder inte det att jag nödvändigtvis inte vill komma åt viss information. Göm inte utan anpassa innehållet till mobilen.)

 4. Scott rekommenderar att använda bra responsive design för att lösa det mobila sammanhanget.

Om du är intresserad att läsa vad Nielsen skriver:

http://www.useit.com/alertbox/mobile-vs-full-sites.html

Vad tycker du?

Lämna en kommentar

2 kommentarer

 • Hannes

  Jag håller med. Här var min första reaktion på det hela:

  http://hannesjohansson.com/nielsen-argumenterar-mot-responsive-web-design/

  Det bör också nämnas att Nielsen har svarat på kritiken efter det, i .NET magazine. Men jag tycker inte riktigt att det var tillfredsställande heller. Han försöker då släta över det hela genom att säga att Responsive Design helt enkelt bara är en fråga om teknisk implementation:

  "As long as each user sees the appropriate design, the choice between these implementation options should be an engineering decision and not a usability decision."

  Detta var ju dock inte alls det han skrev i första artikeln. Det var ordagrant "Two designs, two sites, and cross-linking to make it all work" vilket går helt emot vad responsive och one web innebär. Jag tror att det blev fel då Nielsen ville publicera resultat från deras forskning - men eftersom deras forskning är från 2009 och bygger på konceptet "mobil sida eller standardsida" så är detta grunden till att responsive design helt ignoreras.

  http://www.netmagazine.com/interviews/nielsen-responds-mobile-criticism

 • Mijo Balic

  Grymt Hannes, du har koll!

  Håller med om att hans "överslätning" om responsive design som en teknisk fråga är om man är snäll fel och är man lite elak så har han faktiskt ingen aning om vad han pratar om (han har iaf INTE själv designat en responsiv sajt).