Nu är det lättare att göra fulare design

Jon Karlsson

I förra veckan släpptes Axure RP 6, ett designverktyg som många av er säkert känner till. En ny funktionalitet från föregående version är "Sketch effects", som möjliggör att "skissa till" den design man har tagit fram och när jag säger "skissa till" så menar jag egentligen "göra fulare". Man kan bland annat öka "sketchiness" på hela ens design, ändra typsnittet till något som ser handskrivet ut och öka linjebredden på samtliga element. Nedan kan ni se en film med några av de nya funktionerna i nya Axure.

Varför, kan man då fråga sig, kommer Axure med den här funktionaliteten? Jo, sannolikt är det för att tillfredsställa många designers behov av att kunna skapa "fulare" designskisser - där fokus inte blir på exakt hur saker och ting ser ut, utan varför det ser ut som det gör. Alla som jobbar med design har säkerligen varit med om att ta fram en design där man får kommentarer på varför knappen inte är blå istället för att diskutera huruvida knappen faktiskt skall sitta just där och göra just det.

Kanske är Axure inne på något här. Ett verktyg där man kan jobba pixelexakt för sig själv (och för de som "förstår sig på"), men med möjligheten att fula till designen för att presentera den när man vill fokusera på det grundläggande. Jag ser fram emot att få testa det mer framöver. Balsamiq är ett annat bra verktyg för just mer skissartat utseende, men med en funktionalitet som ibland blir lite begränsande.

Hur gör Du för att undvika att komma i felfokuserade designdiskussioner med en kund eller din egen organisation?

 

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Dan Kindeborg

  Bra grej.

  Tror det handlar om att få kollegor och kunder att förstå hur "vi" jobbar (vilken del av designen vi jobbar med) och där är nog skisser för hand på papper eller whiteboard oslagbart. Rita upp något medan personen tittar på och uppmuntra den att komma med feedback genom att själv rita. En person som varit med i en sådan diskussion kommer ha lättare att läsa mina digitala skisser rätt.

  Sedan skadar det inte om de digitala skisserna dessutom är fula.

 • Johannes Holmberg

  Jag gillar verkligen Balsamiq, det underlättar otroligt i designprocessen och man kan snabbt komma igång med skisser som kunden kan ge feedback på.

 • Thomas Krajewski

  Papper, penna och whiteboard oslagbara kombinationer tillsammans och med Post-it lappar ibland. Det är ett av mina arbetssätt ta fram skisser på tillsammans med eller utan beställaren.

 • Joakim Lööv

  Jag rekommenderar starkt Microsoft Expression Blend Ultimate och dess SketchFlow, som erbjuder samma skissliknande arbetssätt som nu verkar finnas i Axure. Expression Blend har dessutom ett mkt bra stöd för att skapa en site-karta eller dialogmodell för att sätta skisserna i en överordnad konceptuell struktur. Interkativiteten får man på köpet.

 • Thomas W

  Känns lite som att den där funktionen vuxit fram ur ett, för mig, felaktigt tillvägagångssätt. En skiss bör alltid komma före en pixelperfect mockup. Visa upp de "riktiga" skisserna och gå sedan vidare med att göra mer grafiska mock-ups/prototyper.