Obetald arbetstid på grund av Vistas långsamhet

Johan Berndtsson

Vizzta Japp, det händer förstås i USA, advokaternas förlovade land: Microsoft stäms av anställda på ett antal företag, därför att Vista tar för lång tid att starta upp.

På Cigna Health Insurance, AT&T och UnitedHealth Group är de anställdas digitala stämpelklockor - system som övervakar deras arbete och registrerar deras arbetstid - anslutna till deras PCs.

Stämpelklockorna aktiveras inte förrän användaren kunnat loggat in, vilket kan dröja upp till 15 minuter från det att användaren slått på sin dator - på grund av Vistas långa uppstartstid. Den anställde är alltså på jobbet mer än en timme i veckan, utan betalning.

Om utloggningsproceduren också tar tid förlorar användaren ytterligare tid även där. (Employees sue for unpaid Windows Vista overtime, The Register, 20 nov 2008)

Frågan är väl varför man valt att stämma Microsoft - och inte arbetsgivaren?

/Jonas Söderström

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 • Basse

  Komiskt detta! Jag jobbar i ett IT-företag och vi snackade om detta i morse. När vi kommer till jobbet, slår vi på datorn och loggar in. Därefter går vi och hämtar kaffe (en bra bit bort) en frukt och småsnackar med kollegor på vägen. När vi är tillbaka på vår plats så är Vista fortfarande inte igång så att vi kan starta Outlook och kolla mailen. Det är anmärkningsvärt dåligt. Hemma använder jag Mac och den är helt igång efter 25 sekunder, det är skillnad!

 • Peter H

  När jag kommer till jobbet trycker jag Ctrl-Alt-Del och loggar in. Hemma startar Vista från 'Hibernate' på 15s. Skarevara så svårt?

 • Björn K Johansson

  Undrar vilket prestanda det har på datorerna om det tar 15 min att starta upp.

 • Ola

  Mitt vista går också igång fort när det varit i viloläge. Undra om dessa människor ska stämma biltillverkarna för att inte bilen tar dem snabbare till jobbet, eller kanske stämma hissen .. när man ändå är i farten kan man ju stämma världen för dom gjort ett avstånd mellan jobbet och hemma. Idioter hehe.

 • Marcus

  Varför stämma microsoft? Känns det inte som om arbetsgivaren är ett bättre mål, denne är ju ansvarig för hur man implementerat stämpelklockorna.