Offshoring - det bästa som hänt sedan de grafiska gränssnitten

Johan Berndtsson

Offshoring Offshoring - alltså att lägga utveckling av programvara i ett låglöneland - är det bästa som hänt sedan de grafiska gränssnitten. Åtminstone för de som jobbar med interaktionsdesign.

Tydliga specifikationer har alltid varit viktiga. När utvecklarna sitter i Ukraina eller Bangalore blir de oumbärliga.

Det handlar inte om att utvecklare i lågläneländer är sämre än i andra länder. Tvärtom. De har ofta bättre utbildning, och är ofta mer motiverade än sina västerländska konkurrenter. Utmaningen ligger istället i kommunikation och ömsesidig förståelse. Att då jobba med textuella kravspecifikationer är dödsdömt.

Det som behövs är tydliga interaktionsdesignsdokument som beskriver såväl övergripande mönster för systemet, som detaljerade beskrivningar av dialogrutor, webbsidor etc. Räkna också med en och annan resa för att gå igenom specifikationerna med utvecklarna, och för att säkerställa att resultatet blir som det var tänkt.

Så, grattis alla interaktionsdesigners! Utöver alla kommande spännande uppdrag kommer ni också att få se många spännande länder och kulturer.

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Anna Carlsson

    Jo, visst är det spännande. Inte minst att inse att det skiljer rätt mkt mellan olika kulturer och länder, hur man ser på användbarhet o interaktionsdesign men även på hur man ser på systemutveckling och processer/metoder för att arbeta med sådant över huvud taget osv. I vissa fall är det som att backa 10-15 år tillbaka igen, vilket inte enbart är positivt...