Om vi bara visste allt - då skulle ni få se!

Jonas Söderström

"- Det räcker inte! Kunskapsskatter är vad jag vill ha!
- Men vad i fridens namn vill du veta egentligen?
- Allt!"

Åh, om vi bara hade fullständig kunskap! Det är den heliga graalen som alla ropar efter.

Men man kan försöka veta för mycket.

Både i England och Sverige har försöken att  skapa det totala journalsystemen blivit grandiosa misslyckanden. Och i USA gav försöken att skapa "total information awareness" till resultat att långa rader oskyldiga plötsligt såg ut som skurkar.

Ju mer data som samlas in, desto svårare att se det väsentliga. "You can know too much",  som Cory Doctorow skriver i Guardian.

Cyberiaden En annan som tidigt visste samma sak var Stanislaw Lem. Citatet i början kommer från novellsamlingen  Cyberiaden, som skrevs redan 1965. I novellen "Sjätte resan" har de två kumpanerna och konstruktörerna Trurl och Klaupautius tagits till fånga av Snytis, en fruktad robotrövare.

Snytis nöjer sig inte med guld eller juveler i lösen. Först när konstruktörerna erbjuder honom en maskin - en demon av andra slaget - som kan ge honom all kunskap nappar Snytis  på betet:

"Den pyttelilla pennan med briljantspetsen bara darrade och vibrerade, och remsan med nedskriven information började ringla sig ned på källargolvet (...)
Men demonen av andra slaget verkade med en hastighet av tre hundra miljoner informationer i sekunden, och flera mil pappersremsa slingrade sig redan fram och började lägga sig i vindlingar över hela den diplomerade rövaren och snärja honom i ett vitt spindelnät, pennans briljantspets darrade ursinnigt, och rövaren inbillade sig att han alldeles strax skulle få reda på oerhörda ting, sådana som skulle öppna hans ögon för tillvarons väsen, så han fördjupade sig i allt som utgick ur skrivarens briljantspets, och det var kvajdnäsingarnas supvisor, måtten på nattmössorna på kontinenten Gondvana, inklusive tofsar, tjockleken på det hår som växer på pytsböningens kopparpanna ... 

Det svartnade för ögonen på honom, han röt av full hals, för han hade redan fått nog, men Informationen hade redan snott sig trehundra tusen pappersmil om honom och snärjt honom så han inte kunde röra sig utan måste läsa vidare (...)

.. men då slöt han ögonen och satt orörlig, överväldigad av informationslavinen, och demonen fortsatte att svepa om honom och linda honom i pappersbandage som ett fruktansvärt straff för diplomrövaren Snytis omåttliga glupskhet på allt vetande."

Cyberiaden gavs ut på svenska av Alba (1979), i översätting av Martin von Zweigberk.

Ett tidigare lästips: Ms fnd in a Lbry

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  • jonas

    skriver inte mccullough något om detta i digital ground? att mängden data (smog) blir för stor för en (1) big brother som redan idag kämpar med att få byråkratin att fungera, och att vi snarare ska vara rädda för 10 000 little brothers istället?

  • Jonas Söderström

    Det är möjligt - jag har inte läst den än, ska föra upp den högre på min läslista... Nånstans läste jag att man i Texas funderade på att "crowdsourca" övervakningskamerorna längs gränsen mot Mexiko - koppla dem till nätet så folk kunde sitta hemma och "hjälpa till" att spana efter de fattiga som försöker korsa gränsen illegalt. Vet inte om det blev verklighet. "Little Brother" - om än inte med riktigt den innebörden - är ju också namnet på Cory Doctorows senaste bok. Kan laddas ner gratis här: http://craphound.com/littlebrother/