På MWC i Barcelona samlas mobilbranschen

Josefine Granding

Mellan den 27 februari och 1 mars var det dags för årets upplaga av Mobile World Congress. Jag (Josefine) och min inUsekollega Zandra var där.

Mobile World Congress

MWC, tidigare 3GSM, är en kombination av världens största mobilmässa och en konferens för mobilbranschen. Här finns tusentals företag representerande inom allt som har med mobilt att göra; från master och simkort via appar och mobila plånbokslösningar till färgglada mobilskal och hörlurar. Mässan är ett måste för alla med koppling till branschen och här får man koll på trender, håller nätverken vid liv och knyter nya kontakter.

Besökssiffrorna för årets MWC slog alla tidigare rekord med 67 000 besökare och 1 500 utställare.

Mobile World Congress

Vilka åker hit? "Alla var där" brukar man säga och i MWCs fall är det nästan sant. Apple, som inte deltar på några mässor och konferenser förutom sina egna, höll sig borta. Vilket förstås är en av förklaringarna till att snacket gick om Android och Windows Phone, och inte om Iphone och Ios.

Årets trender? Det finns mycket man kan säga om QR-koder, och enligt mig är inget av det bra, men QR-koder fanns överallt på mässan. Mer eller mindre varje monter ståtade med en QR-kod för mer information. Om någon använde dem? Bra fråga, jag såg ingen ... I övrigt var temat "Redefining mobile" med mycket betalningar, Internet of Things och förstås appar.

Bästa montern på årets mässa Ericsson, Nokia och Samsung hade alla enorma montrar. Men bäst var Google & Android. När andra hade stela utställningar med konstymklädda anställda hade Google byggt upp ett grönt helt robotlandskap. Publikfriande, javisst! Men det funkade. Förutom pins, mjukisdjur, glass och en rutschkana kryllade montern av anställda. Oavsett om du var nyfiken på Google Maps eller Androids Books fanns en person dedicerad för att svara på dina frågor.

Vad kan man göra här? Vi besökte "bara" mässan, men det finns ett helt konferensspår också. Missa inte att kolla upp det! På mässan tittar man i tusen montrar, pratar med utställare, lyssnar på demovisningar och går, går, går.

Tips Förbered dig! Du får absolut ut det mesta av ditt besök på MWC om du är ordentligt förberedd. Kolla upp vilka montrar du vill besöka och vilka föreläsningar du vill höra. Boka hotell och resa i god tid. Priserna stiger ju närmare mässdatumet kommer och ett dåligt hotellrum en bit utanför stan kan lätt gå på flera tusenlappar per natt om du bokar sent. Samma gäller flyget.

När är det nästa gång? Nästa MWC hålls i Barcelona mellan den 25 och den 28 februari 2013.

Mobile World Congress

Lämna en kommentar