QR overload - 4 tips till Torggrillen i Varberg

Johan Berndtsson

QR-koder på Torggrillen i VarbergSemestertider är glasstider. Häromdagen besökte jag och familjen Torggrillen i Varberg. I kassan stod en tjej i vad jag antar är kioskens officiella T-tröja. Men utöver den obligatoriska loggan så fanns där också en QR-kod på bröstet.

Hmm… hur tänkte de nu? Vilket scenario kan de ha sett framför sig där en kund tar fram sin mobil och scannar en kod på servitrisens bröst?

Eftersom jag är nyfiken, men hyggligt väluppfostrad, så bestämde jag mig för att fråga vad som händer om man scannar koden.

Svaret blev att man kommer till Torggrillens hemsida, men att den inte är riktigt färdig ännu.

Intressant. Här har man alltså taggat personalen med QR-koder, på ett sätt som är som upplagt för komisk effekt, och som leder till hemsidan för det ställe som jag just nu besöker.

Sidan är ju inte klar ännu, men jag ser fram emot att besöka den senare, och se vilka mervärden det kan ge mig som kund om jag lyckas scanna en kod.

Oh well.

4 tips till Torggrillen i Varberg:

 • Bara för att något är "nytt" (jo, QR-koder är fortfarande ganska nytt för den breda massan) så behöver man inte sätta dem överallt.
 • När du använder dem se till att sätta dem där folk kan scanna dem utan att känna sig obekväma.
 • Se till att koden funkar, och att den webbplats du kommer till när du scannar är klar.
 • Och, minst lika viktigt som ovanstående, se till att fundera igenom vilka mervärden som kunden kan få ut av att scanna koden. Det är t.ex. inte så intressant att hitta öppettider, menyer och telefonnummer till Torgkiosken när man redan är där...
På vägen ut från kiosken upptäckte jag att också flaggorna försetts med QR-koder. Lycka till att scanna dem i sommarblåsten…

Har du sett några spännande, eller märkliga, användningsområden för QR-koder?

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 • Gustaf Carlberg

  Tips nr 5: Se till att webbplatsen är anpassad för mobiltelefoner.

 • Peter Erhard

  http://www.psfk.com/2012/05/guiness-qr-code-pint-glass.html

  Ölglas med QR-kod som syns först när man fyller glaset med Guinnes (eftersom ljusare öler ger för dålig kontrast). Jättekul idé med kreativ höjd, men jag skulle bra görna vilja veta vem i hela världen som skulle scanna en slumpmässig QR-kod utan att ha något att vinna på det. Varför inte vara skriva ut en slumpad webbadress och hoppas att folk går dit?

  Själva grundidén att gömma en webbadress bakom en kod för att fler ska besöka den känns tvivelaktig.

 • Peter Erhard

  …och om det ör QR-code overload du är ute efte kan jag varmt rekommendera http://wtfqrcodes.com/archive

 • Maria Stensdotter

  Tycker det är lite komiskt med QR-koder på reklamen inne i tunnelbanevagnarna i Sthlm. Hur många ställer sig upp, (och ev. krånglar sig in mellan folk som sitter där) och sträcker upp mobilen mot affischen som sitter ovanför fönstren för att scanna en kod? Inte så många tror jag.

 • Joakim Jardenberg

  Och i alla sammanhang där QR nämns måste också den här länken finnas. http://picturesofpeoplescanningqrcodes.tumblr.com/

  Naturlag.

  Tack för en bra post!

 • brother

  Torggrillen började dock använda QR-koder för snart ett år sedan så att deras hemsida inte "ännu" är klar är ju en varningsklocka.

  jag la in en bild på deras bil på 4sq i oktober förra året bl.a. https://foursquare.com/v/torggrillen/4bea7bfb6295c9b67f6f8608

 • Simon Winter

  Jag gillade den här med en QR-kod på graven. Den får man säkert se fler av i fortsättningen.

 • Magnus Thorsell

  SVT Plays fjärrkontroll http://www.svtplay.se/kontroll

  Lifesquare som ger möjlighet för ambulanspersonal att snabbt få reda på din hälsoinformation. Bra vid olyckor. https://www.lifesquare.com/

  Pet Shop Boys video till Integral från 2007 med QR-koder till sajter om medborgerliga rättigheter. Passande till låtens tema. http://www.youtube.com/watch?v=dmOLyK44D7Y http://en.wikipedia.org/wiki/Integral_(song)

 • QR-koder är bara dumt | La Vie est Belle

  [...] för användaren/mottagaren. Sen finns det massvis av exempel på att det bara är dumt. 4 tips Bra QR-placering WTF QR Codes This entry was posted in Uncategorized by Mikael Hallne. [...]

 • Pär Abrahamsson

  I Trosa, där jag bor, används MS-Tags för att visa digital information om gamla byggnader. Smart och jag har för mig att det var kopplat till talsyntes också.

  Annars tycker jag ofta att användandet av QR-koder etc är trist. Om jag drev en restaurang så skulle jag väl som minst lägga ett hemligt menyalternativ bakom koderna, inte skicka ut hemsidans adress liksom.

 • Linus

  Här kommer mina tre bästa invändningar mot QR-koder:

  1. De har som nämnts inget semantiskt värde, dvs. de betyder ingenting utan en tolk (en QR-läsare) varför man ofta måste placera den intill en mänsklig beskrivning av vad den betyder.

  2. Det finns inget mönster för de åtgärder som scanningen av en QR-kod triggar. Det kan vara öppnandet av en webbsida i en webbläsare, men skulle kunna vara vad som helst.

  3. De är fula.