Randy Pausch är död

Johan Berndtsson

Paush_2 En av designområdets hjältar dog i fredags. 47 år gammal.

Randy Pausch var fram till 2007 professor inom Human-Computer Interaction och Design vid Carnegie Mellon University, där han bland annat ansvarade för deras mycket framgångsrika och praktiskt orienterade kurs Building Virtual Worlds och var djupt involverad i Carnegie Mellons Entertainment Technology Center.

Jag lyssnade på Randy när han var keynote speaker på CHI i Portland 2005.

Han verkade vara precis en sådan där inspirerande och engagerad lärare som är rena drömmen för en högskolestuderande. Han berättade många historier från utbildningen, om deras pedagogiska metoder, om spänningen mellan konstnärer och ingenjörer, och om några av alla spännande projekt som han arbetat med.

Ett år senare fick Randy sin diagnos. Cancer i bukspottskörteln.

Sedan ett år tillbaka har det varit utom allt tvivel att han skulle dö en allt för tidig död.

I höstas gav Randy "The Last Lecture" (se nedan, en version med högre upplösning finns på iTunes). En dryg timma om vikten av att uppfylla sina drömmar. Anförandet är både rörande och tänkvärt, och har hittills setts av över 6 miljoner människor.

Utöver "The Last Lecture" finns också en föreläsning om Time Management med Randy. Det är något visst med en döende människa som talar om vikten av att prioritera. 

"Time is all we have, and you may find one day, you have less than you think."- Randy Pausch

/Johan Berndtsson

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • darja

    :( OTROLIGT sorgligt. Han var på min topp-3-lista över inspirerande talare jag någonsin lyssnat till, och fick mig att önska att jag var 20 igen så att jag kunde söka till carnegie mellon. usch.