Rapport från SxSW 2010

Johan Berndtsson

Mikael Lindh är tjänstledig från sitt jobb som interaktionsdesigner på inUse och jobbar som nu som informationsarkitekt på iStockphoto i Calgary, Canada. Det här är hans rapport från årets upplaga av SxSW (South by South West).

SxSW är som Roskildefestivalen fast för datanördar. Jo läser du detta är du en datanörd och hade älskat South by South West (SXSW). Precis som när jag var 22 och klampade runt i gyttjan på en åker i Danmark så får man känslan av att det är här det händer.

Man är med, detta året missar man det inte.

SXSW består av tre branschkonferenser (music+film+interactive) som har slagits samman till en, och idag samlar film+interactive ensamt över 17.000 deltagare. Konferensen håller till i Austin, Texas och pågick i år 12-16 mars. Austin är en härligt kreativ stad, som med sin slogan: ”Keep Austin Weird”, konstigt nog inte alls är som i tv-serien Dallas.

Som vanligt i Nordamerika så finns det alldeles för mycket att välja mellan. Här några av de paneler jag gillade bäst:

Revealing Design Treasures from the Amazon – Jared Spool

Underhållande berättelse av supercharmiga Jared Spool om några av de resultat som framkommit efter år av användningstest av Amazon.com. Relevant och roligt. Lyssna på samma presentation från 2009:

http://www.slideshare.net/jmspool/revealing-design-treasures-from-the-amazon

Designing the First Fifteen Minutes - Daniel Burka och Rob Goodlatte

Två smarta grabbar ger bra tips på hur man får nya besökare att komma igång och hur de snabbt skall förstå poängen med din produkt/site.

Liveblogg: http://www.facebook.com/notes/facebook-design/liveblogging-designing-the-first-fifteen-minutes/381301322792

Presentation: http://www.slideshare.net/dburka/designing-the-first-fifteen-minutes

Beyond the Desktop: Embracing New Interaction Paradigms - Peter Merholz, Michele Perras, David Merrill, Johnny Lee och Nathan Moody.

Presentation och debatt om framtidens interaktionstrender. Genier i panelen och nördhumor när den är som bäst. Inte hittat presentationen ännu tyvärr. Återkommer när den är tillgänglig.

Jag gick mestadels på paneler inom User Experience. De första två dagarna var det nybörjarnivå på panelerna. Samtidigt som jag gillar att de sprider kunskapen om UX brett så var många med mig ganska besvikna. Men de vände. Panelerna blev bättre och bättre för var dag som gick. Ett tips till er som jobbat några år inom UX är att blanda med andra typer av paneler de första dagarna.

Förutom paneler finns det massor med andra saker att göra. Det ordnas även en hel del aktivitet utanför konferensen av alla möjliga personer och företag. Jag träffade en grupp svenskar på en middag sponsrad av Media Evolution i Malmö. Mycket trevligt. En dag följde jag med på fotosafari runt i Austin.

Tips inför nästa år

  • Boka hotell tidigt. Hotell i downtown är guld värt. Austin är litet och man bor man centralt kan man enkelt ta sig till fots nästan överallt.
  • Twitter. Används till allt; tävlingar, ställa frågor till paneler, träffa folk, hitta fester etc.
  • Ta det lugnt. Man måste inte gå på allt hela tiden. Ta dig tid att smälta alla intryck och all Queso (Gudomlig smält ost som måste smakas).
Dan Saffer twittrade passande i slutet av SXSW: "Every SxSW tweet at once: I'm standing in line for Hyped Party after BBQ with @webcelebrities. This is my 15th time at SxSW. I'm drunk."

När Interactive slutar tar musiken vid. Över 1000 band på 5 dagar. Lockande, men efter 5 dagar på interactive var jag helt slut och var inte ledsen över att komma hem till min säng.

Lämna en kommentar