Reseguidens nya iPad-app: Kontroll och utforskande i harmoni

Johan Berndtsson

Reseguidens senaste iPad-app, "Charter", har precis kommit ut. Vi på inUse har haft nöjet att jobba tillsammans med Niclas Wahlström och Camilla Johansson på Reseguiden för att skapa en design som gör det enkelt för kunden att hitta precis det charterpaket som passar honom eller henne bäst.

Resultatet blev en app där kartan får en central roll, där filter med realtidsuppdatering är avgörande, och där smidig växling från kartan till mer informativa detaljvyer hjälper användaren att komma vidare och göra sin bokning.

Två mål som vi hade med appen var att ge användaren en känsla av kontroll, och uppmuntra henne till att utforska de charterpaket som erbjuds. Detta utan att använda alltför många speciallösningar, utan hålla oss till Apples standard så långt som möjligt.

Användaren måste hela tiden känna att det är hon som styr, och att hon förstår vad som visas och varför. När man tar charterkatalogerna från Sveriges största researrangörer och lägger samman i en och samma "katalog", så blir utmaningen att guida användarna rätt desto större.

Reseguidens iPad-app: Tydlig navigering

Tydlig navigering

Genom att använda för användaren välbekanta designmönster för navigering i kartor på touchskärmar gör vi interaktionen förutsägbar. Resmål visas som högar med fotografier på kartan, och är man nyfiken på en hög kan man peka på den för att utforska vad som finns inuti, och sedan komma vidare till ännu mer detaljer.

En annan nyckel för att användaren skall känna att hon har kontroll är omedelbar återkoppling. Det tydligaste exemplet på det är de filter som finns utmed skärmens nederkant.

Reseguidens iPad-app: Filter som uppdateras i realtid

Filter som uppdateras i realtid

Här kan användaren välja t.ex. önskad prisnivå, badtemperatur, och avstånd till strand, och när hon gör det visas det valda värdet under ikonen, och kartan uppdateras på någon tiondels sekund, så att bara de resmål som matchar kriterierna finns kvar.

För att få mer detaljer om samtliga resmål som matchar hennes kriterier och som syns på kartan kan hon "vända" på kartan, och se de matchande resorna i en lista istället.

Reseguidens iPad-app: Överblick över matchande resor

Överblick över matchande resor

I listan över matchande resor kan användaren snabbt se bilder och grundläggande information om resorna. För mer detaljer kan hon peka på en resa som hon gillar.

Reseguidens iPad-app: Detaljer om varje resa

Detaljer om varje resa

Även om mycket naturligtvis kan bli ännu bättre, och en hel del detaljer kommer att förändras i kommande versioner, så tror jag att vi tillsammans har lyckats skapa en enkel men ändå rik upplevelse, som kommer att hjälpa många resesugna runt om i landet.

En avgörande detalj för upplevelsen var så klart prestanda. Utvecklarna Daniel Falk och Kristoffer Mohn Lem på Oppocit Consulting har gjort ett strålande jobb för att få appen att flyta så bra.

Testa gärna appen och skriv en kommentar och berätta vad du tyckter! Berätta också gärna vad du mer skulle vilja se i appen, så får vi input för framtida vidareutveckling.

Lämna en kommentar