Så blir Sverige världsledande på god digital design

inUse Experience

Snart kommer vi inte längre kunna acceptera de föråldrade och oanvändbara system som finns på många arbetsplatser. Redan i dag händer det att de anställda hittar egna lösningar vid sidan av de inköpta systemen. Men i Sverige har vi flera fördelar, menar Jonas Söderström, informationsarkitekt på inUse och författare av Jävla skitsystem!, som ser en framtid där svenska företag tar en framträdande position i den digitala utvecklingen.

Jonas Söderström
Jonas Söderström
r – Att Iphone plötsligt gjorde något helt nytt som vände upp och ner på världen – det skulle kunna ske i många andra branscher också, säger Jonas. – Det är väldigt svårt att tro att de som i dag vänjer sig vid snygga eleganta tjänster på nätet - som Square, Podio, Writeboard och Mailchimp - kommer att nöja sig med butikssystem som är gjorda för Windows 95.

De viktigaste dokumenten finns på en server i USA

Är det inte tillräckligt bra, enkelt och funktionellt hittar de anställda nya vägar runt systemen. – En organisation som vi tittat på nyligen har gjort en stor investering i ett system för att samla organisationens dokument. Men det är så krångligt att de anställda, på eget initiativ, använder gratistjänsten Dropbox. Det berättar naturligtvis ingen för varken IT-avdelningen eller säkerhetsavdelningen. Organisationens viktigaste dokument ligger alltså på en server i Kalifornien någonstans. Jonas Söderström menar att det finns en stor marknad för snyggare, mer användbara, system. – Professor Bengt Sandblad på Uppsala universitet har räknat ut att en tredjedel av allt arbete i Sverige utförs med händerna direkt på tekniken. Det gäller både anställda som jobbar med det på heltid, som personal på ett call-center eller tjänstemän som sitter vid en dator, men även för vård- eller restaurangpersonal som använder touchbaserade lösningar för att hantera till exempel journaler, beställningar eller betalningar. – Nu skriver tidningar att appar är glödheta, men det som tas upp är spel och marknadsföringsappar. Det finns ett stort behov av smarta appar i mobila enheter för arbetslivet. Alla möjliga former av rapportering från fältet är möjligt, inte bara från vägarbetare utan även läkare och andra i vården till exempel. Det finns många tillfällen på jobbet när man behöver rapportera in saker när man inte är i närheten av en dator.

Snyggt och funktionellt – Sveriges designklassiker

Sverige har en unik möjlighet att hålla sig långt framme menar Jonas Söderström. Han beskriver tre huvudfaktorer. – För det första har svensk och skandinavisk design ett världsrykte. Det som har präglat det hyllade designtänket har varit funktionalitet och enkelhet. Både utseendet och hur man använder prylarna. Tänk till exempel på Ikea och deras struktur kring designen. Det är lätt att köpa, det är lätt att frakta, det är lätt att sätta ihop – och det är lätt att hacka (i betydelsen förbättra funktionalitet eller utseende för att passa ens egna behov). – För det andra har vi en stark tradition av arbete och kompetens inom arbetsmiljö. Sverige kan göra saker som är bra för de anställda – lågstrålande bildskärmar, ergonomiska stolar och andra ergonomiska arbetsverktyg. – Det tredje benet är givetvis att vi är väldigt duktiga digitalt jämfört med många andra länder. Vi har lyckats skapa flera framgångsrika digitala produkter som Skype, Stardoll och Spotify.

Receptet är att titta på effekterna man vill ha ut

Det är lätt att säga att vi ska skapa bättre system. Men hur gör man? Vad är receptet? Jonas Söderström beskriver en agil, effektbaserad utvecklingmetod kombinerad med modulära komponenter som kan prata med varandra. – Receptet är att titta på vilka effekter man vill ha ut av systemet – inte den tekniska lösningen. Därifrån kan man sedan gå vidare och titta på vad som går att bygga för att skapa de effekterna. Och då kommer vi till den agila utvecklingsmetodike, som går ut på att bygga enkla saker i små steg. "Fail early, fail cheap" i stället för "Fail late, fail expensive." Helst skulle jag se att man bygger system som moduler med separata komponenter som kan bytas ut. Delar som kan uppdateras och som, framför allt, går att konkurrensutsätta.

Skapa system som kan anpassas efter behoven

– Inom e-journalsystemet till exempel får man hela paketet. När det ena systemet har en läkemedelsfunktion som ogillas av användarna så undviker de att använda det, samtidigt som det finns ett annat system som har en något bättre läkemedelsdel. Tänk om det gick att byta de här modulerna mellan systemen? – Det låter enkelt men det är klart att det finns jättemånga problem med att få saker att passa ihop – de måste prata med ett gemensamt protokoll och så vidare. Men vi ser att det här kommer mer och mer. Det är så här det funkar inom app-världen. På min smartphone kan jag ha massor av appar från många olika tillverkare och de tillverkas just för att de ska kunna prata med varandra för det är konkurrensfördelen. – Vi behöver driva projekt på ett agilare, snabbare, lättrörligare sätt så att vi inte  får de här dinosaurierna. Då kan vi se till att Sverige bli världsledande på att skapa god digital design.  

Lämna en kommentar