Så nära, men ändå inte

Johan Berndtsson

Telefon

Häromdagen ringde min kollega Mikael och vi hade – som vanligt – en hel del att prata om. Han hade ju ett ärende (eftersom han ringde) och jag passade på att beta av en del saker som jag visste att han kunde ge bra synpunkter och svar på.

Men…jag hade den där gnagande tanken att det var nåt mer jag borde passat på att fråga. Leta, leta…i minnet..i mejlboxen..att göra listan.

Jodå, jag kom på det! Så på ett sätt var väl allt ok. Men varför visar inte telefonen upp en lista över allt som jag behöver prata med Mikael om?

Som människor har vi ett associativt minne, men för att jag skall slippa komma ihåg allt så borde systemet hjälpa mig. Det fullständigt naturliga för mig är att alla mina ”punkter” (att göra, kom ihåg, möten...) som jag knutit till Mikael skulle visas för mig när han ringer.

För att knyta an till Jonas brillianta inlägg om onceability för några veckor sedan, så vill jag dessutom konstatera att detta är ett problem som varit löst tidigare. Både Apples gamla Newton, och Palm (via en tredjepartsapplikation) gjorde det möjligt att koppla todo's, events etc till personer, platser etc. Och när väl de kopplingarna finns så är det en smal sak att visa upp dem på relevanta ställen - som till exempel i telefonen när en specifik person ringer.

Eller annorlunda uttryckt – ett mobilt operativsystem bör vara objektorienterat och ett objekts operationer och relationer skall vara åtkomliga från gränssnittet.

Eftersom jag gärna vill bidra till mindre vardagsfrustration så undrar jag då såklart om det inte låter sig göras… men får snart svaret att telefonapplikationen i iPhone är väl skyddad och inte kan modifieras. Visst – jag skulle kunna göra en work-around själv och skriva in mina ”kom ihåg”-punkter i adressbokens anteckningsfält, …men då tappar jag dem från min översikt av saker att göra….suck.

/Ingrid Domingues

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  • Mårten Ekenberg

    Todo/GTD-programmet OmniFocus till iPhone använder sig av location-baserade poster. Kanske kan det vara ett steg på vägen till Det Perfekta Operativsystemet? http://www.omnigroup.com/applications/omnifocus/iphone

  • Peter

    Väldigt bra tanke, tilltalar mig verkligen.

  • Felix

    EU-finansierade projektet Nepomuk är lite och det här hållet, fast jag tror tyvärr mest det är ett koncept än så länge. Det var mycket buzz kring det för ett år sedan. Kolla http://www.linux.com/archive/feature/144853 ...