Semesterkul del 2

Jon Karlsson

Trogna läsare av bloggen minns kanske att jag skrivit om toaletter både en och två gånger förut, här kommer ännu en postning på det temat. På Istanbuls flygplats möttes jag av denna lätt märkliga skylt inne på herrtoaletten:

Jag kan förstå skylten om vattnet skulle stängas av när man tryckte den andra gången tryckte på knappen - men detta hände inte.

Som designer agerar och tänker jag på följande sätt i det här läget:

 1. Spolningsanordningen kanske är sönder. Den borde stängas av om man trycker på den en andra gång. Jag går till toaletten bredvid och provar samma sak, men samma resultat.

 2. Jag jämför "storleken" på spolningen om man bara trycker en gång eller om man trycker två gånger. Ingen skillnad. Jag provar även att trycka tre gånger. Inte heller det ger någon märkbar skillnad.

 3. Om vi ändå antar att det skulle vara så att man faktiskt stängde av vattnet vid det andra trycket - hade det inte då varit mer logiskt att göra en mindre spolning vid ett tryck och en större spolning vid två tryck? Eller varför inte ha två olika knappar - en för liten och en för stor spolning (detta är ju mer eller mindre standard på många toaletter idag).

3. Det visar på vikten av att vara tydlig med varför en användare skall utföra en viss handling på ett visst sätt. Förstår man inte varför man uppmanas att göra något som verkar ganska idiotiskt så känner man sig just ... idiotisk.

Istället uppmanar denna dåliga design till att folk (eller i alla fall jag) försöker förstå varför det skulle vara bra att trycka två gånger på knappen istället för en.

Effekten: mer vatten gick och går säkert till spillo ...

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 • stina

  om jag inte missminner mig så ledde andra knapptryckningen till att spolningen avbröts inne på tjejtoan. nu var det ett par månader sen, men vet att jag reflekterade över att det var ändå ganska bra att man fick säga stopp. du har ju helt rätt i att man borde säga varför, men det låter som din toalett inte heller riktigt betedde sig som den skulle. nåväl.

 • Marcus Andersson

  Min gissning är att spolningsstorleken är inställd på mycket mindre än vad som är vanligt i området, för att spara vatten. Instruktionerna markerar att de vet att det är lite vatten (folk kanske brukar klaga), men att det är för miljöns skull och skulle man behöva mer vatten är det bara att trycka två gånger. Det är enda förklaringen jag kan komma på.

 • Tweets that mention Semesterkul del 2 « inUseful -

  [...] This post was mentioned on Twitter by Erik Hammarström, mikke flip. mikke flip said: Semesterkul del 2 http://goo.gl/fb/Wsv4C #okategoriserade #dåligdesign #humor [...]

 • Maria

  Håller med Stina, vad jag minns så slutade den spola efter andra knapptryckningen. Men uppmaningen känns ju väldigt konstig hur som helst.