Service Design - helt enkelt!

Ingrid Domingues

Service design handlar om att förstå vilka tillfällen som kunden förväntar sig att få ett bemötande – en hjälpande hand, förståelse, uppmuntran och kanske något överraskande bra! De senaste dagarna har jag sett några små enkla sådana exempel. bra service på landvetter Exempel 1: Logga in på  wifi på Landvetter Jag blir glatt överraskad över att sidan som bekräftar att jag blivit inloggad visar kommande avgångar i tidsordning. Jag slipper att sitta vid en informationstavla och glo, och kan sitta lugnt med lite jobb eller nöje Jag jämför det med inloggningen på wifi på flygplatsen i San Diego. Där jag serverades jag alla avgångar och avkomster under hela dagen fint sorterade efter … destination. Exempel 2. Kortbetalning på krogen Jag ber att få betala mitt enda glas vin. Bartendern hämtar kortläsaren och knappar in. Det piper ilsket till och jag frågar vad som hände. Han berättar att ”den säger till för jag försökte ta 999 kr betalt”. Han tyckte det var väldigt skönt, för ”det är så lätt att göra fel”. Skönt att slippa göra fel och behöva korrigera! Exempel 3. Kalla på kyparen 20140404_160318_resized Ibland kan man vänta oändligt länge för att få betala, eller för att få ett extra glas vatten. I fredags upptäckte jag denna lilla uppfinning som också fungerade. Hon kom efter 3 minuter! För mig var det underbart, men så klart är det också väldigt bra för restaurangen, som förutom en nöjd kund också kan ta in nästa gäst! Egentligen är det väldigt enkelt! Tänk på vilka smärtpunkter som finns i kundens upplevelse av dig, och som skulle ge ett värde för dig som tid, pengar, minskad stress, ökad genomströmning eller något annat. Vips, har du förtjänat supernöjda kunder och fått en bättre fungerande verksamhet!