As of October 2023 inUse is officially part of AFRY Experience Studios.
Academy courses continued until 31/12.
For offerings and questions see https://afry.com/en/area/afry-experience-studios.

  — 2 min read

Sitevision 4 tog hem segern i inUse UX Award

Read 2043 times

Idag korades vinnaren i inUse UX Award, priset som lyfter fram och hyllar riktigt god användbarhet. Vann gjorde Sitevision 4, två hedersomnämnande delades även ut till Not Alone och Billogram.

Över 70 nominerade bidrag kom in, juryn tog fram tio finalister och av dessa valdes två hedersomnämnanden ut och en vinnare korades.

Motiveringen till årets vinnare Sitevision 4 lyder:

När ett verktyg är riktigt bra, gynnar det inte bara den som hanterar verktyget. När även svåra och komplicerade rutiner kan utföras lätt och utan ansträngning, kan hantverkaren ägna mer tid åt att tänka på finishen, och på hur produkten verkligen ska gynna konsumenterna, slutanvändarna, målgruppen. Kort sagt: När hantverkaren arbetar med glädje gynnas alla som får del av resultatet av hens arbete. När det handlar om en så stor grupp hantverkare, och en så enorm grupp som kan dra nytta av att de har ett behagligt, tilltalande och stimulerande verktyg, kan vi inte göra annat än belöna verktyget för webbpublicering

– Vi är överväldiga och ser detta som en bekräftelse på att vi är på rätt spår. Därmed inte sagt att vi är nöjda – vi är inte färdiga på långa vägar. Vi vill att det ska bli enklare för alla som jobbar med webb, säger Magnus Rosenstråle, affärsutvecklare på Sitevision.

Priset i inUse UX Award är 20 000 kronor i utbildningspott och en iPad signerad av Apple-grundaren Steve Wozniak. Utmärkelsen har som syfte att lyfta fram den produkt, app, sajt eller tjänst som bjudit på den bästa användarupplevelsen under 2014–2015.

Utöver vinnaren utsågs två hederspris. Ett av dem gick till Not Alone, från början ett UF-företag som nu ombildats till AB. Motiveringen löd: Det här är appen som inga användare borde behöva använda. Om vi kunde komma åt grundproblemet och göra det möjligt för alla att röra sig tryggt varsomhelst och närsomhelst. Men i brist på den lösningen är NotAlone ett viktigt bidrag till att skapa en lite tryggare miljö för många – dessvärre, alltför många – människor.

Hedersomnämnande nummer ett gick till appen Not Alone.

Det andra hedersomnämnandet gick till Billogram med motiveringen:  Varje lösning är antingen den enklaste lösningen – eller en måltavla för andra som försöker förverkliga den. Ekonomisystem har hittills varit komplicerade, tungrodda, och ibland en svår påfrestning för användarna. Med moderna, nätburna tjänster ökar konkurrenstrycket. Billogram är en snygg och lättarbetad lösning i sig, men dessutom en utmanare för en hel rad gamla applikationer.

Billogram fick motta det andra hedersomnämnandet.

– För två år sedan fanns det inget svenskt pris med syftet att hylla god användbarhet – så då tog vi saken i egna händer. För andra året i rad delar vi ut inUse UX Award och med över 100 anmälda till festen är priset definitivt här för att stanna, menar Johan Berndtsson, initiativtagare till utmärkelsen och en av inUse-grundarna. 

För att se alla nominerade, besök inUse UX Award-sajten. Massor av bilder från kvällen finns på inUse Facebook-sida.