Skapa mobilapp eller webbtjänst? Tänk på det här!

inUse Experience

Användningen av det mobila nätet exploderar. Det säljs mängder av Iphones och Android-telefoner. Och telefonerna fylls med ännu fler appar. Nu kommer snart Ipad till Sverige, 4G-nätverket byggs ut och när kommer den första svenska staden att följa efter Londons löfte att inför sommar-OS 2012 täcka hela staden med trådlöst bredband.

När du bestämt dig att utveckla för webben måste du välja om du ska skapa en mobilanpassad sajt eller en skräddarsydd mobilapp. Jon Karlsson, bland annat interaktionsdesigner på inUse, delar med sig av sina erfarenheter i denna intervju.

inUse arrangerar frukostseminarium på detta tema den 21 maj i Malmö och den 27 maj i Göteborg. Mer information och anmälan hittar du på sidan med information om våra frukostseminarier.

– Det är en klar skillnad mellan att göra appar och en mobilanpassad webbsida som skulle fungera i nästan alla mobiltelefoner. Mobilanpaasar du din tjänst kan du nå fler men du förlorar samtidigt möjligheten ta emot input från den enhet du designat för. Visserligen kan du i vissa telefoner få GPS-data inmatat i webbläsaren så du kan få den kontexten men mikrofonen, kompass, kamera, det finns massa andra saker som är svårare, om inte omöjligt, att integrera i nuläget.

– Att göra en app kan höja användarupplevelsen på ett helt annat sätt för din tjänst än vad du i dagsläget har möjligheten med en vanlig webblösning.

– Det finns inget enkelt svar att säga att alla borde göra appar eller alla borde ha anpassade sidor, man måste helt enkelt titta på sin egen affär. Vad är det vi gör och vad är det vi vill uppnå med den här satsningen?

Lämna en kommentar