Skid-VM - dags att ge sig ut i spåren?

Jakob Hammarbäck

Om jag bara snabbt sätter upp fingret i luften och känner av några webbtrender så skulle det nog kännas såhär:
- Användargenererat innehåll (många deltagare som är med och uppdaterar. Wikipedia är ett strålande exempel)
- Tjänster baserade på position (Gowalla eller Facebookplaces lärde oss berätta var vi är, nu kan vi spara bilder filmer och användardata baserat på position också)
- Nyttotjänster (som hjälper dig att nå mål för träning eller hälsa )
- Mobilt (för att interagera i stunden varsomhelst)

Med detta som utgångspunkt vill jag nominera sajten skidspår.se till årets guldmedalj i kategorin vintersport! Det är en suverän sajt som listar platser med skidspår och som låter användarna lägga in spårstatus. Sajten har funnits i några år och verkar stå på egna ben. Annars skulle jag tro att den kommer från friluftsfrämjandet, svenska skidförbundet eller en lokal skidklubb med IT-kompetens. Att den är reklamfinansierad känns helt okej, trots att det blinkar oavbrutet i allsköns färger i toppmeny och högerspalt.

Skidspår.se har hjälpt mig i minst tre specifika fall denna vinter.

1. Vi besökte Säfsens stugområde i mellandagarna, tillsammans med en familj med liten dotter. Hon fick såklart åka pulka efter och det är inte okej i ett vanligt skidspår. Men på skidspår.se har användarna noterat vilka sträckor som det är tillåtet att ta med pulkor och hundar i spåret. Suveränt!
2. Jag besökte mina föräldrar i Örebro som är riktiga friluftsmänniskor. De har koll på alla naturområden i närheten, men var det fanns möjlighet till skidåkning hade de sämre koll på. En snabb titt på morgonen gav inte bara aktuell spårstatus utan dessutom tips på ett lite mer avlägset spår ut på myrarna. Min far som iförsig inte är svår att imponera på, sa att det var det finaste spår han åkt på 20 år!
3. Och nu förra helgen ville vi åka ut igen, och eftersom det varit lite blidväder med dagsmeja ville vi inte åka i Stadskogen i Uppsala. Skidspår.se var uppdaterad tidigt på morgonen och vi tog bilen till ett nytt område med fantastisk skidåkning.

Konsten att hålla informationen om spårstatus för tusentals skidspår aktuell stavas användargenererat samarbete. Det finns ingen enskild människa eller organisation som kan utföra det, utan det måste bygga på frivilliga krafter. Ett annat sätt att utveckla skidspår.se skulle vara att låta skidklubbar och kommuner lägga in sin information. Jag mötte en skoter med spårtralla ute i spåret, men det kom aldrig någon uppdatering senare under dagen.

Skidspår.se erbjuder idag möjligheten att skicka spårstatus via SMS, det är ganska smart. Att bygga en app till smartphone skulle ju vara suveränt och skulle ge möjligheter att rapportera med text och bild. Att dessutom öppna för möjligheten att dela mina skidturer på OpenStreetMap eller Everytrail , eller RunKeeper skulle också vara spännande. På det viset skulle skidspår.se få fästpunkter mot ett digitalt ekosystem som användarna redan befinner sig i.

En brist på skidspår.se är den tunga kartlösningen. Direkt jag klickar på fliken sök via karta så börjar kartan leta skidspår i Google Maps. Det kommer inte bara upp hundratals utan tusentals skidspår. Det är hart när omöjligt att använda denna funktion från en smartphone. Ett tips är att låta kartan ladda poster först efter några sekunder. Eller att bara plocka upp ett tjugotal skidspår. Jag lyckas faktiskt få Safari på iPad att krascha två gånger när jag kartsöker. Det känns inte okej.

Ett tips till skidspår.se är att titta hur geocahing.org har löst det, där går det smidigt att kartsöka bland 1,5 miljoner cachar.

Som norrlänning är jag en av de som hoppas att vintern bli lång och kall, och att skidspår.se fortsätter utvecklas. God tur!

Lämna en kommentar

1 kommentar

  • Mikael

    Trevligt att sidan uppskattas. Sidan har sedan starten 2006 gått från ingenting till att bli en av landets största vintersportsidor, med besökstoppar över 30.000 unika besökare per dag. Succén beror till stor del på, precis som antyds i artikeln, alla skidåkare, skidklubbar, anläggningar, kommuner mm som fyller sidan med innehåll. Denna säsong har hittills 18000 spårstatusrapporter lämnats. Det som uppskattas framför allt av besökarna är förutom att man får koll på åkbara spår, även att man kan hitta nya spår och upptäcka nya "smultronställen", samt att det gör att man kan träna mer, vilket också gynnar alla längdåkningsloppsarrangörer som får fler deltagare. Till nästa säsong så hoppas vi kunna komma med fler funktioner, och förhoppningsvis också applikationer till s k smartphones.